Ugyan annyi az esélye annak h megbetegszem a cigitől ha 4 szálat szívok egy nap vagy 40et?
Ezek olyan fifti-fifti dolgok.
Ha például rád esik ötszázezer tonna kőszikla, vagy agyonlapít, vagy nem.
Egyetlen emberre nézve ilyesmit nem lehet meghatározni, hiszen a betegségeknek ezer okok van, az egyes ember nagyon sokféle ellenállással rendelkezik. Tehát hogy konkrétan neked mik az esélyeid, az nem megmondható. Annyira nem, ha mondjuk egy orvosprofesszor ebben konkrétan valamelyik mellett állást foglal (garantáltan nem fog), akkor azonnal menekülj a hazug szöveg elől.
Az ilyen kérdésekre statisztikák válaszolnak, amelyek egy emberre nézve valószínűséget jelentenek. A valószínűség pedig nem bekövetkezést vagy annak tagadását jelenti. Amit e statisztikák mondanak, az az, hogy minden, ami a szervezet bármely pontjára nézve káros, növeli a megbetegedési esélyt. A cigaretta több szervre van rossz hatással, tehát többszörösen növeli a betegségre való hajlamot.
Viszont sok tüdőrákos életében nem volt cigaretta közelében, ugyanakkor sok dohányzó nem betegedik meg. De aki erre a közlésre játszik, orosz rulettet játszik.
2-es vagyok.
Na, itt nem érdemes hülyülni!
Hát hogy a francba ne lapítana agyon ötszázezer tonna kőszikla?
Ha leszűkítjük az egészet erre az egy rizikótényezőre (mármint a saját cigizésre), akkor igen.
De a passzív dohányzás pl károsabb (amikor más füstjét szívod, mert ott áll melletted), mint az aktív.
Nem ugyan annyi nyílván, de azért szerintem érzed, hogy (ez csak egy abszurd példa) pl ha 60% vagy 70% esélyed van meghalni egy műtétben, az ugyan úgy nagy és nem fog téged megnyugtatni. Tehát igen, 4 szál cigivel kisebb az esélye, hogy bajod legyen, de drasztikusan nagyobb így is az egészséges emberekhez képest. Pl stroke és szívbetegségre a napi 20 szál cigit szívó emberekhez képest fele akkora esélyed van, ami eléggé sz*r szerintem ( [link]
Tehát ilyen dolgokról szerintem nem szabad matematikai értelemben beszélni és gondolkozni, mert egyszerűen nincs értelme. Amúgy cigizek én is néha, pláne bulikon, szóval cigisek ne pontozzatok le:D
"De a passzív dohányzás pl károsabb (amikor más füstjét szívod, mert ott áll melletted), mint az aktív."
Jó de a passzív dohányzás akkor káros, ha rendszeresen szívod a másik füstjét, nem? Én nem cigizek és néha ha mondjuk bemegyek egy épületbe elér másnak a füstje, ez bőven nem tényező, ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!