Hogyan kell a legegyszerűbb geometriai állításokat bebizonyítani?
Pl. hogy kell a következő állításokat bebizonyítani úgy, hogy ne szerepeljen benne a laikusok által közkedvelt "nyilvánvaló" meg "csak rá kell nézni" kifejezések?
"Egy szakasz felezőmerőlegese minden pontjára igaz, hogy egyenlő távolságra van a szakasz két végpontjától."
"Egy kör bármely átmérője felezi a kör területét."
Vagy vegyünk egy mégegyszerűbb állítást:
"Egy síkidomot egy egyenessel kettévágva két olyan síkidomot kapunk, melyek területe összege megegyezik az eredeti síkidom területével."
Tehát a kérdésem itt az, hogy hogy következik pusztán az axiómákból, hogy a terület egy extenzív mennyiség. Ismételten nem tudományos válasz a "csak rá kell nézni".
Ez a könyv számomra sok mindent világossá tett a geometriában (és sok más egyéb érdekes kérdésben is):
Edwin E. Moise: Elementary Geometry from an Advanced Standpoint
De felfognak merülni, sőt...
Sok sikert újrafelfedezni és levezetni, bebizonyítani mindent egyedül magadtól Euklidész előttről kezdve...
Én még olyat nem hallottam, hogy valaki attól tartott, hogy elfogynak a kérdések a matematikában, és neki nem marad már semmi, lol.
De ha neked olyan triviális a mértékelmélet, akkor kérlek, itt szépen bizonyítsd be nekem a centrális határeloszlás-tételt. Még csak nem is közvetlen, mély mértékelméletet kérdeztem, csak alkalmazást. Ne Ctrl+C-Ctrl+V-vel, azt felismerem. :)
Én álmomból felkeltve elmondom, ha kell, ez a szakmám. Na? Regélj. :)
#15-16
Mondhattad volna rövidebben is:
Nem tudsz a kérdésemre válaszolni, ezért a nem létező tekintélyeddel próbálkozol be.
Kérdező, mielőtt itt megdöntöd a geometria alapjait vagy tudja a fene mit akarsz az előtt befejezhetnéd amit ennél a kérdésnél elkezdtél:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
Valahogy azóta sem sikerült eljutni a Marsra a forradalmian új és jobb matekoddal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!