Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan kell a legegyszerűbb...

Hogyan kell a legegyszerűbb geometriai állításokat bebizonyítani?

Figyelt kérdés

Pl. hogy kell a következő állításokat bebizonyítani úgy, hogy ne szerepeljen benne a laikusok által közkedvelt "nyilvánvaló" meg "csak rá kell nézni" kifejezések?

"Egy szakasz felezőmerőlegese minden pontjára igaz, hogy egyenlő távolságra van a szakasz két végpontjától."

"Egy kör bármely átmérője felezi a kör területét."

Vagy vegyünk egy mégegyszerűbb állítást:

"Egy síkidomot egy egyenessel kettévágva két olyan síkidomot kapunk, melyek területe összege megegyezik az eredeti síkidom területével."

Tehát a kérdésem itt az, hogy hogy következik pusztán az axiómákból, hogy a terület egy extenzív mennyiség. Ismételten nem tudományos válasz a "csak rá kell nézni".

2023. jan. 26. 23:29
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
Tartok tőle, azért gondolod ezt, mert nem értettél meg semmit. A tényközlés nem "szar" akkor se, ha így érzed.
2023. jan. 27. 18:25
 12/26 anonim ***** válasza:

Ez a könyv számomra sok mindent világossá tett a geometriában (és sok más egyéb érdekes kérdésben is):

Edwin E. Moise: Elementary Geometry from an Advanced Standpoint

2023. jan. 30. 17:36
 13/26 A kérdező kommentje:
Az ilyen könyveket kifejezetten káros olvasni. Ha nem magadtól jössz rá a matematika rejtelmeire, akkor fel se fognak merülni benned olyan kérdések, amelyek nélkülönözhetetlenek a valódi megértéshez.
2023. jan. 30. 19:42
 14/26 anonim ***** válasza:

De felfognak merülni, sőt...

Sok sikert újrafelfedezni és levezetni, bebizonyítani mindent egyedül magadtól Euklidész előttről kezdve...

Én még olyat nem hallottam, hogy valaki attól tartott, hogy elfogynak a kérdések a matematikában, és neki nem marad már semmi, lol.

2023. jan. 30. 20:01
 15/26 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező... #2-3 vagyok. Sírok. Elmondom a tengelyes tükrözős részt. Faékegyszerűen megtalálod Szabó Zoltán: Bevezető fejezetek a geometriába vagy Kurusa Árpád: Bevezetés a geometriába művekben. Utóbbiban kevésbé egyszerűen, de ott is jól felépítve. Ez egy nagyon egyszerű AXIOMATIKUS konstrukció, ebbe nem lehet belekötni. Aztán elmondom a terület kapcsán a mértékelméleti részt. Nem tetszik. Mert szerinted a mértékelmélet triviális, mint írtad ugye privátban a megkeresésemre. Azért öcsém/húgom, nekem mértékelmélet matematikus szakon utolsó félévben volt, minden volt, csak triviális nem. De nem baj, ajánlottam kerülőutat, mondtam, hogy a terület-és térfogatformák tanulmányozásával is meg lehet közelíteni (ezt is privátban). Ajánlottam irodalmat is privátban. Nem jó. Aztán ajánl itt #12 egy könyvet Edwin Moise-tól. Amire azt mondod, hogy "káros". Na nekem itt durrant el az agyam, mikor egy k*b@szott nemzetközi hírű geométer könyvére, aki ráadásul a modern matematikaoktatás egyik atyja, azt írod, hogy káros. Most komolyan, mit képzelsz, ki vagy te, hogy emberek sokéves tanulmányait vagy nemzetközi hírű szakemberek munkáját lesajnáld? Ne érts félre, az *építő* kritika jó. De ez minden, csak nem építő kritika. Én a helyedben húznék egy csíkot a padlóra és az alatt közlekednék. Ez elfogadhatatlan.
2023. jan. 30. 21:01
 16/26 anonim ***** válasza:
100%

De ha neked olyan triviális a mértékelmélet, akkor kérlek, itt szépen bizonyítsd be nekem a centrális határeloszlás-tételt. Még csak nem is közvetlen, mély mértékelméletet kérdeztem, csak alkalmazást. Ne Ctrl+C-Ctrl+V-vel, azt felismerem. :)

Én álmomból felkeltve elmondom, ha kell, ez a szakmám. Na? Regélj. :)

2023. jan. 30. 21:07
 17/26 A kérdező kommentje:

#15-16

Mondhattad volna rövidebben is:

Nem tudsz a kérdésemre válaszolni, ezért a nem létező tekintélyeddel próbálkozol be.

2023. jan. 30. 21:12
 18/26 Tevenyereggyarto ***** válasza:

Kérdező, mielőtt itt megdöntöd a geometria alapjait vagy tudja a fene mit akarsz az előtt befejezhetnéd amit ennél a kérdésnél elkezdtél:

https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..

Valahogy azóta sem sikerült eljutni a Marsra a forradalmian új és jobb matekoddal.

2023. jan. 30. 21:22
 19/26 A kérdező kommentje:
Befejezném, ha lenne minimális esély rá, hogy valaki megérti.
2023. jan. 30. 21:28
 20/26 anonim ***** válasza:
100%
#17. A kérdésedre válaszoltam, mégpedig azzal a precizitással, ahogy egy ismeretlen matematikai előéletű embernek lehet. Az már más kérdés, hogy ha a "ha nem értem, akkor hibás"-filozófiát vallod. Rajtad áll, attól még a matematika elég sikeres, tekintve például, hogy milyen jót trécselünk így a számítógép/telefon billentyűzetén pötyögve az interneten keresztül... Némi matematika nem árt ezek működéséhez sem. :)
2023. jan. 30. 21:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!