Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A tudatos álomra mi a magyarázat?

A tudatos álomra mi a magyarázat?

Figyelt kérdés
A tudatos álom létezik és bizonyított.
2023. jan. 17. 22:21
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

"Perdöntő bizonyítékok hiányában nem ismerjük a pontos"

Köszönöm először is mindenkinek a választ.

Az miért nem perdöntő, hogy van egy alany, aki képes a tudatos álmodásra.

Az álom előtt megbeszélik, hogy ha tudatosan álmodik majd, akkor 10* nézzen körbe.

2 dolgot tudni kell.

Egyrészt azt, hogy valóban alszik az alany, lehet vizsgálni.

Az REM szakaszban a szem mozog és ezt kell figyelni.

Tehát egyrészt CT-vel nézik az agyat, illetve a szemet.

Ha alszik a gép szerint is és 10* körbe néz, akkor bizony nem kamuzik az illető.

Ezt a kísérletet megcsinálták.

Számomra egy bizonyíték értékű.

Másrészt én is tudok.

De miért nem elfogadható másoknak?

2023. jan. 18. 13:46
 12/15 anonim ***** válasza:

Szerintem ne foglalkozz azzal, hogy ezt ki hiszi el itt.

A jelenség létezik, tudományosan vizsgálható.

Kicsit még vizsgálni kéne, keveset tudunk róla.

2023. jan. 18. 16:27
 13/15 Psycho ***** válasza:

Kérdező! A tudatos álmodás TÉNYÉT senki sem vitatja. Tudjuk, hogy létezik. Az eredeti kérdésedben Te a tudatos álom magyarázatára kérdeztél rá, vagyis, hogy mi az oka / mi váltja ki. Ez utóbbi az, amit nem tudunk.

#12: hogyan vizsgálnád?

2023. jan. 18. 22:15
 14/15 anonim ***** válasza:

Laboratóriumi vizsgálatokban a kutatók már simán megmondják, hogy a patkány a labirintus melyik részével álmodik éppen.

Gondolom, embernél se lenne ez sokkal bonyolultabb, csak nyilván kevésbé szokták vizsgálni.

2023. jan. 18. 22:24
 15/15 Psycho ***** válasza:
100%

#14: Nem tudom, ez mennyire "sima", de elfogadom, hogy történt ilyen kísérlet. Minden esetre az embernél ez csak annyival bonyolultabb, amennyivel az emberi agy összetettebb, mint a patkányé.

Igen igen, tudom, vannak olyanok, akik agyánál a patkány szerve nagyságrendekkel komplexebb, számtalan celeb bizonyította, hogy van élet az agyhalál után, de őket most tegyük kicsit félre :D

Azt pik-pakk meg lehet állapítani, milyen alvási fázisban van valaki, a REM (Rapid Eye Movement, gyors szemmozgás) lényegében ránézésre is felismerhető, EEG-vel pedig "világít". Elvileg EEG hullámokból (ha jól értelmeztem a cikket, amit átfutottam) látszik, ha tudatos az álom. De... és? Ettől még nem lesz olcsóbb a kenyér.

Honnan tudod megállapítani, hogy TÉNYLEG tudatos álom volt-e? Hogyan vizsgálod, ha nem tudod, hogyan idézd elő? Egy-egy ember elbeszélése tudományos értelemben egy nagy semmi. Kontrollálni nem tudod a szitut, pont azért, mert nem ismeretlen dolog. Többezer embert meg nem ültethetsz be egy alváslaborba minden nap, drukkolva, hogy hátha elegen fognak tudatosan álmodni, hogy szignifikáns eredményeket kapj. Ráadásul ez az egész rendkívül szubjektív dolog. Ott pedig nem járunk, hogy mondjuk MRi gép segítségével egy kis monitoron megjelenjen, hogy mit álmodtál.

Könnyűnek hangzik a tárgykör vizsgálata, de van egy rakás technikai nehézség, ami miatt alulkutatott. Nemcsak a tudatos álmodás, hanem általánosan az egész álmodás témaköre.

2023. jan. 18. 22:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!