Igaz, hogy régen (régebben, mint ezelőtt 30 éve) sokkal
hidegebbek voltak a telek?
Talán érdemes itt a grafikonokat nézegetned:
[link]
2022. dec. 29. 23:23
Úgy volt, ahogy a szüleid elmesélték. Mikor én óvodás, általános iskolás voltam (1960-as évek vége, 1970-es évek), akkor emlékeim szerint minden télen volt hó. A nagyapám gyakran várt az iskolánál szánkóval. Télen többször is esett a hó és több hétig megmaradt, a mellékutcákban az úttesten jól lehetett szánkózni, persze, akkor még kevesebb autó volt. Az iskola után rendszeresen hógolyóztunk. Szakközépiskolában (1980-as évek eleje, Üteg utca) a tornatanár többször télen is kivitt minket futni és nemegyszer bizony hó is volt. 1986 telén is volt egy nagy hóesés, akkor Kalocsán voltam katona, akiket hétvégére hazaengedtek nem tudtak időben visszajönni, mert a nagy hóban elakadt a busz. Egyszer meg kivezényeltek minket havat lapátolni a tisztek házai elé (ők biztos nem étek rá havat lapátolni), aztán mi inkább a csinos fodrászlányoknak lapátoltuk el a havat a fodrászüzlet előtt. 1987-ben Lentibe helyeztek, azon a télen ott nem volt hó, de hideg az volt. Még arra emlékszem, hogy 2009 év végen 2010 év elején volt nagy hó, akkor több havas vasúti képet is csináltam Újpesten a vasútállomáson és mellette a 14-es villamosról.
2022. dec. 29. 23:34
3/16 A kérdező kommentje:
Szia! Én is Angyalföldi vagyok, tehát hiszek neked. Akkor a szüleim és a nagyszüleim mondták jól.
4/16 A kérdező kommentje:
Tehát a városokban is volt hó régen.
Volt.
A városok mindig is melegebbek voltak kicsit, de azért hó az volt.
Legfeljebb hamarabb eltakarították.
2022. dec. 30. 00:58
"szinte minden télen volt hó, sőt általában december elejétől február végéig végig. Így volt vagy csak 1-2 hideg tél maradt meg az emlékezetükben?"
december elejétől február végéig csak egy-egy kivételesen zord télen volt végig hó. a legtöbb télen azért előfordult több-kevesebb enyhe, olvadással járó időszak is.
(ez a mérések közt is visszanézhető, pl. az #1 válasz linkjében jobb oldalt klikk "Adatok", és ott a d_rf oszlop a csapadék típusa, 4-es jelenti a havazást, 1-es az esőt)
2022. dec. 30. 01:18
2022. dec. 30. 02:40
8/16 anonim válasza:
Igen, MINDEN télen volt hó, méghozzá jó nagy és sokáig. Teljesen szokványos volt, hogy az emberek sapkát, sálat, kesztyűt, hótaposó csizmát hordtak. Ma ugye alig látsz valakin ilyesmit, a fiataloknak még a csupasz bokája is kint van. Rengeteget szánkóztunk, hatalmas hóembereket építettünk. Emlékszem, egy barátnőm a szüleivel egyszer egy hatalmas, legalább 2,5 méteres hómacit építettek. Anyukám idejében sokszor előfordult, hogy mikor ment haza busszal télen, a hó miatt a busz nem tudott felkapaszkodni a meredek részen és gyalog kellett hazamenniük, méghozzá kilométereket. Most már alig van hó, idén vettem magamnak egy csizmát, de alig hordom, mert túlzás, előtte vagy 10 évig nem is volt csizmám és nem is éreztem hiányát.
2022. dec. 30. 02:52
9/16 anonim válasza:
Èn most vagyok 31 èves. Pontos èletkoromra nem emlèkszem, de mèg óvodás volam mikor egyik tèlen mèg az èn magasságomnál is magasabb hó esett. Ès amúgy igen. Èvről èvre melegebb az idő ès sajnos nem csak tèlen.
2022. dec. 30. 10:05
57 éves vagyok. Két furcsa dolog:
Néha szoktam régi (1950-1980) magyar filmeket nézni. Régebben fel se tűnt, természetes volt, most pedig sokszor rábámulok: havas táj, utcák.
A másik: az ALPOKBAN elmaradnak a síversenyek hóhiány, vagy a meleg (mert hóágyúk vannak) miatt. És egyre gyakrabban.
2022. dec. 30. 14:14
Kapcsolódó kérdések: