Miért élnek sokan abban a téveszmében, hogy régen hidegebbek voltak a telek, amikor ez nem igaz?
Anélkül, hogy most utánanéznék, mi igaz és mi nem, egy tipp hasból/érzésből: a csapadék mennyisége. Régebben, gyerekkoromban - 80-as évek közepe/vége, 9p
0-es évek eleje - folyamatosan lehetett hógolyózni, szánkózni. Ez egyaltalán nem biztos, hogy a hőmérséklet miatt volt igy, lehetett a csapadék mennyisége miatt is. Viszont a hó megléte az emberek fejeben - az enyémben is - a hideggel párosul. Több hó = hidegebb. Már érzésre, fejben.
Azért van ez az anomália, mert régen butábbak voltunk, és csak meleget és hideget mértünk. Ma már hömérsékletet mérünk, és ezt nem lehet egzakt módon összevetni a hideg-meleggel, mivel a hideg-meleg szubjektív dimenziójú dolog, a hömérséklet pedig abszolút dimenziójú.
Egyenlettel szemléltetve bebizonyosodik, hogy az asztalt nem lehet almában meghatározni:
-10C° nem lehet egyenlö hideg+enyhe-vel, de meleg+hideg sem egyenlö 23C°-kal. meleg+hideg=enyhe, 10C°+(-3C°)=7C°
Az a kérdés, hogy azon az oldalon honnan vannak az adatok?
Én is elég öreg vagyok már és régen sajnos nagyon hidegek voltak. Manapság meg sem közelítjük.
8as, ez nem feltétlen mond ellent egmyásnak.
A fehér karácosny csak azt jelenti, hogy december végén van hó.
A "régebben több hó volt télen" meg azt jelenti, hogy télen, úgy általánosságbna a 3 hónap alatt.
Azért a kettő nem ugyanaz.
Oké, én városban élek, itt esélytelen maga a hó is kb, de a vidéken élő szüleimnek sem ovlt hólapátolásra gondja már egy ideje.
Idén márciusban konkrétan elsőfokú szárazságriadót vezettek be, mert 6 hónapja nem volt csapadék az országban:D Nyilván a hegyekben volt valamennyi, de az ország területén jelentős csapadék nem volt. Így meg nehéz hónak lennie, akármilyne is a hméréséklet:D
Szóval kérdező, szerintem nem azt szokták mondani, hogy régen hidegebbek voltak a telek, mert ez elég ciklikus, mint írod is, hanem azt, hgoy régen volt hó, most meg nincs. És ha belegondolunk.... a hóhoz nem is jó a nag yhideg, hsiz az 0 fok környékén esik, nem -20 fokban:D
"8as, ez nem feltétlen mond ellent egmyásnak."
Mi ? Mi? :D :D :D Tudod, a tél meg a karácsony azok nem ugyanazok a fogalmak. :D :D :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!