Ha otthon előállítom ezt az oldatot az fel használható lenne emberi fogyasztásra?
Itt a kérdésemre célozva
HCl+NaOH -> H2O + NaCl keletkezik. Persze, nyilván a konyhasó ehető. De ha ezt én itthon előállítom vegyszerekből, abból megkostólhatom a sót a víz elparolgasa után, csak egy csípett, nem lenne belőle bajom? Nem az a célom, hogy itthon sóipart állítsák elő, 🙄Mellesleg, ezerszer könnyebb megoldások is vannak erre. csak a puszta kivancsíság vezérel.
Az előző válaszadó nagyon pontosan leírta a módszert. Fontos a HCl többlet, mert az esetleges maradék NaOH nagyon roncsolja a biológiai szöveteket. A reziduális HCl pedig illékony anyag, és szinte teljesen ártalmatlan nagyon híg formában.
A technikai célokra forgalmazott alapanyagok álalában eléggé tiszták, tehát azokkal is ki lehet próbálni a dolgot.
"technikai célokra forgalmazott alapanyagok álalában eléggé tiszták"
Hát ez sajnos NEM igaz. Nem véletlenül hangsúlyozta az első válaszoló, hogy élelmiszeripari(!) alapanyagokat használjon!
#4-es, mivel még a biztonsági adatlapokon sem kötelező feltüntetni azt amit kérdezel, ezért konkrét választ nem szeretnék adni. De NEM véletlen, hogy például a lent linkelt gyártó is ipari, technikai, élelmiszeripari és gyógyszerkönyvi minőségben hozza forgalomba a sósavat. A laboratóriumi technika pedig purum (tiszta) proAnal (analitikai tisztaságú) és spektrális tisztaságú sósavval dolgozik, ha szüksége van rá.
Étkezési célra felhasználni a magyar törvények és jogszabályok szerint étkezési célra gyártott anyagokat szabad. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a vegyipar hiába gyárt például egészen olcsón igen tiszta ecetsavat, ezt étkezési célra szigorúan tilos felhasználni. Étkezési célra kizárólag az élelmiszeripar által biológiai úton előállított ecetsav használható fel törvényesen.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!