Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az alábbi feltevés?

Az alábbi feltevés?

Figyelt kérdés

Ha létezne két anyag, az egyik legyen gömb formájú, szupernagy belső összetartó erővel, de teljességgel rugalmatlan anyagból, illetve egy másik, még keményebb anyag, szintén rugalmatlan.

Elméletben, milyen feltételek mellett fordulhatna mégis elő az, hogy a golyó a felületről visszapattanna, anélkül hogy mind a golyó, mind a felület eltörne, deformálódna?

Ugye, hamarabb összetörik, vagy benyomódik valamelyik fél mint hogy egy rugalmatlan anyag pattogjon.

2022. szept. 6. 11:05
1 2
 1/12 TappancsMancs ***** válasza:
100%

Vagyis két kemény anyagú golyóról van szó.

"Ugye, hamarabb összetörik, vagy benyomódik valamelyik fél mint hogy egy rugalmatlan anyag pattogjon."

Nem. Pont fordítva. Előbb a kis erőhatással való találkozás eredménye a lepattanás lesz. Növelve az erőt fog törni.

"Elméletben, milyen feltételek mellett fordulhatna mégis elő az, hogy a golyó a felületről visszapattanna, anélkül hogy mind a golyó, mind a felület eltörne, deformálódna?"

A feltétele nagyon hétköznapi, ami egy kis erőhatással való ütközés.

2022. szept. 6. 11:24
 2/12 A kérdező kommentje:

De ha függőlegesen ejted le, visszapattanni akkor sem fog, mert rugalmatlan, elnyelődik az ütközés ereje, de már csak azért sem fog pattogni.

Persze, ha a felületre nem derékszögben érkezik a golyó akkor elpattan valamerre, nyilván. De az más, az sem visszapattanás, meg rugózás, mint egy gumilabda esetében.

Vagy nem jól gondolom...?

2022. szept. 6. 11:36
 3/12 A kérdező kommentje:
Ja és nem két golyóról. Egy golyó, ami sík felületre érkezik. Lehet nem fogalmaztam rendesen.
2022. szept. 6. 11:37
 4/12 TappancsMancs ***** válasza:

A visszapattanás nem csak gumik sajátossága. Miért ne pattanna vissza? Két biliárd golyó is kemény anyag és pattannak. De két üveggolyó is pattan egymáson.

Az meg kb lényegtelennek tűnik itt, hogy az egyik az egy golyó és a másik meg sík felület.

2022. szept. 6. 12:41
 5/12 A kérdező kommentje:

#4 Mert valamennyi rugalmasságuk mégis van. De ezért kérdeztem, elméletben ha lenne olyan anyag ami teljesen (!) rugalmatlan. Azzal mi lenne.

De amúgy, a billiárd golyó is azért pattan el, mert az egyik átadta a mozgási energiájának a maradék részét a másiknak, és az folytatja az utat.

De ha leejtek a betonra egy poharat, széttörik, mert nem elég merev. Ha vasgolyót ejtek a járólapra, akkor a járólap eltörik. Nem tud hova mozdulni.

Na mindegy, azt hittem jobban átgondoljátok a kérdésemet.

2022. szept. 6. 14:24
 6/12 anonim ***** válasza:
Létezik egy olyan fogalom, hogy "tökéletesen rugalmatlan anyag" ez azt jelenti, hogy ha két ilyen ütközik semmilyen visszapattanás nincs. Összeolvadnak. De nem értem a felvetésedet sem. Nagyon zavaaros amit leírtál.
2022. szept. 6. 16:43
 7/12 TappancsMancs ***** válasza:
És ez létezik is vagy elmélet? Meg a keménységtől függetlenül akkor ott mit kell érteni rugalmatlanságon? Nem tudom :) csak kérdezem.
2022. szept. 6. 17:29
 8/12 anonim ***** válasza:
7: Elméleti modell volt, de irtórégen tanultunk erről.
2022. szept. 6. 18:25
 9/12 anonim ***** válasza:

Általában egy rideg anyag, pl egy üveggolyó méretben kis deformációt tolerál. De a határokon belül minmális energiaveszteséggel visszaugrik.

Asszem láttam is valami demonstrációt, ami szerint az üveggolyó magasabbra tud visszapattanni, mint a gumilabda.

Meg vannak nagyon képlékeny anaygok, amik a legkisebb erőhatásra is deformálódnak, pl rágógumi.

Azok egészen rugalmatlanok, egyszerűen csak szétkenődnek, de nem törnek el. Nem pattognak.

2022. szept. 6. 18:35
 10/12 A kérdező kommentje:

Nem zavaros amit írtam, ott van, "elméletben" tehát nem muszáj létező anyagnak lennie.

Arra akarok kilyukadni, hogy adott egy szuperkemény sík felület, amire tökéletesen merőlegesen egy ugyanilyen golyót ejtek. Vissza fog-e pattanni, vagy mindenféle deformáció, törés nélkül csak megáll mint a cövek?

2022. szept. 6. 19:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!