Van olyan kísérlet amivel látványosan lehet szemléltetni a Föld forgását?
Amikor kicsi voltam néha felnéztem a falu templomtornyára és láttam ahogy a torony mintha borulna és hozzá képest gyorsan mozognak a felhők.
Akkor még azt hittem, hogy a Föld forgását látom, de azóta tudom, hogy a felhők a széljárás és a magasság függvényében tűnnek úgy, mintha látványosan mozognának és semmi köze a Föld forgásához.
A Föld forgásának meg egyetlen laikusként észrevehető jele, hogy váltakoznak a nappalok és éjjelek, de ha nem tanultam volna földrajzot és egy barlangban nőttem volna fel, akkor ezt se tudnám, hogy ehhez kapcsolódik.
Szóval van valami laikusként elérhető kísérlet amivel lehet szemléltetni a Föld forgását?
Ez a Foucalt ingás bizonyítás legfeljebb akkor érthető meg, egy laikusnak ha a sarkokon vagyunk, és az inga a föld forgástengelyében van felfüggesztve. Bárhol máshol nehezen átgondolhatóan bonyolultá válik, egy laikus soha nem értené meg ebből a föld forgását.
https://www.youtube.com/watch?v=8JxyT0edT6c
A video alapján többé kevésbé átgondolható ahogy az inga egy kup felületén mozog a föld körül.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!