Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha mellettem ~C-vel elhalad...

Swad kérdése:

Ha mellettem ~C-vel elhalad egy űrhajó,akkor az az én számomra miért látom nagyon gyorsnak és miért nem végtelen lassúnak?

Figyelt kérdés
Hiszen az űrhajós ideje C-hez közeledve lelassul elvileg. Akkor nem azt kellene látnom,mint a fekete lyuk esetében, hogy az eseményhorizontjára "ráfagy" az űrhajós és végtelen ideig esik a lyukba?

2022. aug. 18. 21:42
 1/10 anonim ***** válasza:
94%

1. A kérdést fogalmazd át, mert értelmezhetetlen.

2. A gyors dolgokat gyorsnak látjuk - a relativitáselmélet szerint is.

2022. aug. 18. 21:57
 2/10 anonim ***** válasza:
92%

Az űrhajó gyors.

Úgy látod, hogy benne telik lassan az idő.

2022. aug. 18. 22:35
 3/10 anonim ***** válasza:
40%
Ha a fénysebességnél 1 m/s-mal lassabban lassabban megyek az autóval sötétben, és felkapcsolom a lámpát, akkor csak 1 m-re látok el az elsö másodpercben, a 2.-ban 2m-re, a harmadikban 3m-re, és így tovább?
2022. aug. 19. 07:17
 4/10 anonim ***** válasza:
80%

Kívülről nézve igen.

Belülről te úgy látod, hogy 1 fénymásodperc, 2 fénymásodperc, stb.

2022. aug. 19. 08:29
 5/10 anonim ***** válasza:
86%
Mégy annyit, hogy ha ilyen gyorsan mész, akkor igencsak lapos leszel haladási irányban, szóval az 1 m az nagyon komoly távolság lesz neked.
2022. aug. 19. 08:48
 6/10 anonim ***** válasza:
58%
Akkor begyorsítok, jót tesz az alakomnak :D
2022. aug. 19. 08:51
 7/10 anonim ***** válasza:

Csak állj a megfelelő irányba!

Egészen méretes hasat is szinte teljesen el tud tüntetni.

De van egy rossz hírem: a tömeged nagyon nőni fog.

Ha így becsapódsz valahova, akkor átmész rajta, mint Tom, amikor Jerry sikeresen nekiviszi valaminek.

2022. aug. 19. 08:56
 8/10 TappancsMancs ***** válasza:

Talán segít megérteni, hogyha megnézed, hogy miket kevertél a kérdésben. Egyik a két nézőpont, hogy kinek mi a saját nézőpontja, mert más a tiéd aki mellett a fénysebességű űrhajó elhalad és más a fénysebességgel utazónak a saját nézőponja. Kiemeltem nagybetűsen.

"Ha MELLETTEM ~C-vel elhalad egy űrhajó,akkor az az én számomra miért LÁTOM NAGYON GYORSNAK és miért nem végtelen lassúnak?"

Ha melletted elhalad fénysebességgel, akkor miért látnád lassúnak, hiszen hozzád képest, vagyis melletted fénysebességgel halad.

És a másik úgy tűnik az a sebesség növekedésének keverése az idő lassulásával.

"Ha MELLETTEM ~C-VEL ELHALAD egy űrhajó,akkor az az én számomra miért látom nagyon gyorsnak és miért nem végtelen LASSÚNAK?"

Itt a melletted mért fénysebesség keveredett az idő lassulásával, vagyis az idő lassulása azért nem azonos a sebesség lassulásával. Sőt pont a sebesség növekedésével lassul az idő. Szóval ha melletted fénysebességgel halad el ugyan miért látnád lassúnak, hiszen hozzád képest fénysebességgel halad.

Vagyis ha melletted halad egy űrhajó fénysebességgel akkor az neked egy melletted lévő fénysebességet jelent látványra és az mindegy, hogy lámpa fénye vagy űrhajó az. Melletted mérve az fénysebesség lesz. Az űrhajósnak viszont meg megállt az idő fénysebességnél, de az neki állt meg és nem neked, mert ő utazik fénysebességgel és nem te.

Ha látnád az űrhajós karóráját akkor azt állni látnád. A sajátod meg ugyanúgy mutatná az időt.

2022. aug. 19. 10:03
 9/10 A kérdező kommentje:

feltételezve, hogy egyazon téridő áll rendelkezésére az űrhajósnak és a külső megfigyelő számára is. Azaz a külső megfigyelő saját idejéhez képest az űrhajós ideje végtelenül lelassul, azaz ebben a Newtoni innerciarendszerben, ahol a sebességet az út és az idő hányadosaként definiáljuk, ha Dt~0==>V~0 -nak kellene lennie...

Ugyanakkor az űrhajós szemszögéből az események változatlan sebességgel zajlanának az űrhajón belül, azon kívül viszont nagyon gyorsan.

2022. nov. 11. 18:52
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

"azon kívül viszont nagyon gyorsan"

NEM!!!

NAGYON LASSAN!

Ha úgy lenne, ahogy te mondod, azt nem relativitásnak, hanem abszolutitásnak hívnánk.

2022. nov. 11. 18:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!