Az Univerzum végtelen, vagy nem?
A mi szemszögünkböl jelenleg végtelen, értsd úgy, hogy az általunk ismert legnagyobb sebességen (c) sem tudnál eljutni egyik végéböl a másikba, többek között a tágulási okok miatt.
Ugye ebböl következik, hogy azt sem tudjuk mi van a kérdéses horizonton túl. Én sem hiszek a fizikai világ végtelenségében (talán csak a tér-idö kiterjedésében), de mivel nem látjuk mivan ott, innentöl kezdve csak tippelhetünk (pontosabban az én tudásom csak ennyire elég).
Kérdező!
A világ nem úgy néz ki, hogy van a világunk, és azon kívül pedig...
nem.
A világunk elfoglalja az egész létező teret. SEHOL sincsen semmiféle fal, és nincsen vége neki, ami után valami jönne.
Úgyhogy nincs olyan, hogy "a környezet ott olyan mint"... nem.
Az a környezet pont olyan, mint itt.
Ezzel együtt a mérete lehet véges. Pont úgy, mint például a földgömb. Ott is mehetsz akármerre, sehol se ütközöl falba, de mégsem végtelen.
6-os.
"Az a környezet pont olyan, mint itt"
16 Milliárd fényévet írtam példaként.. Az a környezet nem olyan mint itt hisz még nem ért el oda anyag, mivel még csak 13.8 Milliárd fényéves az áttmérője "Mindennek"
EZ így nem igaz.
Egyrészt: a látható világunk mérete 96 milliárd fényév. Ekkora lett az ősrobbanásból az a pici pont, 14 milliárd év alatt.
Tehát 14 milliárd év alatt pont 48 milliárd fényév sugár nagyságra tágult ki (és közben nem mozgott fénysebesség felett).
EZ a környezet végig nagyon hasonló.
Másrészt: a létező világ MINIMUM 300-szor akkora, mint a látható, de inkább még sokkal nagyobb. Nem tudjuk, hogy mekkora, de az biztos, hogy nagyon nagy.
Ezt a környezetet meg nem tudjuk, hogy milyen, de olyan rettenetesen ez se különbözhet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!