Mi a magyarázat arra,hogy deperszonalizációnál kívülről látják magukat az emberek?
"Mi a magyarázat arra,hogy deperszonalizációnál kívülről látják magukat az emberek?"
Az, hogy erről szó sincs. Nem "látják" magukat. Ha az arcukon egy piszokfolt lenne azt nem vennék észre.
Csak úgy érzik, hogy a saját személyiségük mintha egy másik ember lenne.
"Deperszonalizációs zavarban az egyén általában úgy érzi, mintha saját életének kívülálló megfigyelője lenne."
Az agyban van egy testkép.
Ha ez hibásan kapcsolódik valahova, akkor embernek néz ki.
Nem látják kívülről magukat, ez is az érzékcsalódás/észlelési zavar része. Olyanok is vannak, hogy a kezét kisebbnek/nagyobbnak látja/érzi, vagy az idő múlását lassabbnak, gyorsabbnak. A DP tesója a derealizáció, itt a távolságokat nagyobbnak/kisebbnek, környezetet idegennek, furcsán megváltozottnak. Nem hallucináció, mert a deperszonalizált személy nem lát valótlan dolgokat, csak a valóságot picit torzultabban.
Több elmélet is van a jelenség magyarázatára.
- Agyi hormonok egyensúlyának borulása
- Jobb és bal agyfélteke szinkronjának borulása
- Agy érzékelésért felelős része sérült/átmenetileg nem jól működik.
Olyasmi ez, mint amikor belevakuznak a szemedbe és percekig fényeket, meg foltokat látsz. Ez se hallucináció, csak átmeneti zavar.
Nekem már volt benne részem, nem láttam magam kívülről.
Tünetek: mikor beszéltem olyan volt mintha nem en beszélnék
Mikor megfogtam a saját testreszeim olyan volt mintha valaki mast fognám meg
Megkérdőjeleztem a saját gondolataim
A tükörbe nézés egy nagyon rossz es furcsa dolog volt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!