Az alábbi földrajz (csillagászat) érettségi feladatoknak jól gondolom a magyarázatát?
2022 földrajz érettségi - igaz vagy hamis?
Állítás:
A gázbolygók (Jupiter típusú bolygók) saját fénnyel rendelkeznek.
Válaszom: hamis-mert a Világegyetemben a csillagok az egyetlen fényforrás!
Állítás:
Minden meteor a meteoritok közé tartozik.
Válaszom: hamis - mert a meteorit az, ami már leesett a földre, így az a kő már nem tartozik a meteorokhoz.
"Válaszom: hamis-mert a Világegyetemben a csillagok az egyetlen fényforrás!"
Ehhez hozzáteheted, hogy a bolygóknak nincs saját fénye, csak a Nap fényét verik vissza. A kettő együtt biztosan elegendő lesz.
---
meteorid - az űrben mozgó kő
meteor - belépve a légkörbe felizzik
meteorit - a talajra érő megmaradt kőzet
A talajt elérő megmaradt kőzetek (meteorit/ok) közé nem tartozik a légkörben felizzó kőzetek (meteor/ok). Vagyis nem tartozik besorolásban közéjük, mert mást jelentenek.
És bár ugyanazon kőzet két lehetséges megnyilvánulásáról van szó, de a térbeli helyzetük miatt más az elnevezésük.
az elsőre az a válasz, ami a tankönyvben van és azért az, mert az van a tankönyvben.
egyébként minden 0K-nál nagyobb hőmérsékletű objektumnak van saját fénye, csak adott esetben nem a látható tartományban.
a válaszod magyarázatát tekintve, meg rengeteg olyan dolog van, ami világít, de nem csillag.
Kicsit talán lehet javítani rajta :)
"Állítás: A gázbolygók (Jupiter típusú bolygók) saját fénnyel rendelkeznek."
A válasz valahogy így lenne pontos: Hamis, mert a bolygóknak nincs saját fénye, mert csak a csillagok fényét verik vissza. Mellékesen hozzáteheted, hogy a Naprendszerben csak a Napnak van saját fénye.
Viszont a Világegyetemben NEM (!) a csillagok az egyetlen fényforrás! Szóval ezt ne írd bele! Azért mert az emissziós ködöknek, planetáris ködöknek és szupernóva-maradványoknak is van saját fénye a gerjesztett állapotuk miatt.
Ez valami beugratós kérdés.
Planck óta tudjuk. Minden test fényt bocsát ki, aminek nem abszolút nulla a hőmérséklete. Természetesen ez nem mindig az emberi szem érzékelési tartományába esik.
5/
Oké :) Szerintem a látható tartományról volna szó. De okés, jól jöhet a kérdezőnek az infó. :)
Sziasztok!
Köszönöm szépen a válaszokat.
Le fogok érettségizni (felnőttként) Földrajzból, és készülök rá. Az eredeti érettségi feladat nem kért részletes magyarázatot, csak igaz-hamis eldöntést, de én nem csak tippelgetni szeretnék, hanem érteni is a témát.
Na meg a szóbeli vizsgán úgyis ki kell fenteni a dolgokat, ezért szeretnék a csillagászat mélyére látni.
Sok sikert! Sok ismerösömet segítettem àt az èrettsègin, pedig règ dolgozó emberek voltak, gondolom utàna jön a szakma, kitartàst ès remèlem megjön a kedved a tovàbbi tanulàshoz is!
Minden màst elmondtak elöttem :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!