Kémai témájú segítséget kérnék! Ért ahhoz valaki, miből lehetne alkoholt lepárolni egy olyan képzeletbeli szerkezettel ami átalakítja az anyagot?
Egy sci-fi novellát írok éppen, és az lenne az alapszitu, hogy egy alkesz arra használja az anyagátalakítót, hogy piát csináljon magának. de valami realitásmagja kell legyen a dolognak. szóval arra gondoltam, hogy mik azok az anyagok, főként ételek, amik tartalmaznak alkoholt felépítő molekulákat vagy mifenéket. szóval, hogy miből is áll az alkohol? szénhidrogén? etil? vagy mifene? és mik azok az anyagok amik ezeket tartalmaznak? mondjuk a kartonpapír, zöldbab,szalonna?
remélem nem fogalmaztam túl zavarosan, de tök hülye vagyok a kémiához. előre is köszi a segítségeket!
Hát mivel manapság is a növényekből készítjük az alkoholt erjesztéssel, feltételezem, hogy bennük megvan az előanyag... :S
Nem tudom, milyen az anyagátalakítód, de szerintem azt is meg tudnád esetleg csinálni, hogy etán+víz, az lesz az iható etilalkohol. Az etán szerintem megvan földgázban is, bár nem vagyok biztos, lehet, hülyeséget írtam... :S De ha ez megy, számolj vele, hogy "ipari", azaz teljesen élvezhetetlen, ihatatlan alkoholt kapsz, aminek nincs íze. Az aromát a benne maradt gyümölcsrészektől kapja az alkohol.
"földgázból lehetne lisztet előállítani mert mindkettő szénhidrogén"
A liszt az nem szénhidrogén, hanem szénhidrát.
Azt szokták mondani, amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is.
köszi a válaszokat, de nincs az egész fórumon egy kémikus?????vagy legalább valaki aki ért a vegyészethez?
egyébként elkezdtem olvasni az Isten gépeit, de nem tetszett abbahagytam. visziont Frederic Pohl:Átjáró könyveiben a földből bányászott kőolaj tartalmú palából vannak átalakítva az élelmiszerek.
ha senki nem tud segíteni, a végén majd csak kitalálom, hogy lehet e a kartondobozból pálinkát főzni vagy sem!:):):)
Ami neked kell, ahhoz nem kell vegyész. Egyébként attól függ, mit csinál pontosan az a képzeletbeli gép, ha atomjaira szedi az anyagot és az atomokból kever más cuccot, akkor gyakorlatilag bármilyen szerves anyagból tud alkoholt csinálni. Ami valaha élt, az biztos tartalmazza a a szükséges elemeket (C, H, O), így a lambéria (ugye fa), bármilyen ehető dolog, papír, állati részek (toll, gyapjú, bőr), növényekből gyártott textilek (vászon).
Amiből önmagában nem tud, az a szénhidrogének (benzin, földgáz, petróleum, stb), bizonyos szerves oldószerek (pl széntetraklorid) valamint a műanyagok egy része, mert ezekben nincs oxigén. Viszont ha raksz mellé oxigéntartalmú cuccot (pl vizet), akkor ezek is jók.
Szervetlen cuccok közül bármi jó, ha összejön belőlük a C, H, O, pl vízhez bármilyen széntartalmú dolog jó: karbonátok (pl mészkő), szén-dioxid, vagy akár elemi szén.
Igazából nem az a kérdés, hogy egy ilyen képzeletbeli géppel miből lehet alkoholt csinálni (szinte bármiből), hanem hogy mi lesz a maradék anyagokkal, ha azok mérgezőek, azaz pl mellékesen klórgáz keletkezik. Némely fent felsorolt cuccból például keletkezhetnek ilyen dolgok.
Az alkohol nem egy nagyon bonyolult vegyület, képlete:
CH3CH2OH
Tehát minden, amiben van C, H, O, abból lehet alkoholt csinálni.
én vegyész vagyok, az eddigi hopzzászólásokon kívül nem tudok mást elmondani. Te sem tudod miről hadobálsz össze vissza. Így mit is mondhatnánk?
Földgázból lisztet.....jujjj ez ez durva volt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!