Fotonparadoxon?
Juj, melléütöttem...
Ugyanaz a jelentése.
Vezesd le akkor, higy lássam, hol a tévedésem.
Nem, arra vonatkozóan nem sérül.
"Vezesd le akkor, higy lássam, hol a tévedésem."
A fotonnak nincs sajátideje, korábban azt állítottad hogy van neki. Had ne idézzem már megint azokat az idézeteket melyekkel bizonygattad. Nem vagyok biztos abban, hogy ebben egyetértenél velem akkor is, ha nem küldtem volna forrást erről ahol konkrétan le van írva. Ez volt az egyik tévedés. Ezt úgy gondolom hogy már tisztáztuk.
A másik tévedésed az, hogy a fénysebesség inerciarendszer állításod szerint. Tudnék írni erről mit, de felesleges kompikálni. Vegyünk csak egy nagyon triviális cáfolatot hogy miért nem az.
Axióma : "Minden fizikai jelenségnek, és így a jelenség leírását megadó elmélet matematikájának azonosan kell kinéznie minden inerciarendszerben." Ez már ott nem stimmel rá az axióma ha nyugalmi tömeggel rendelkező anyagot próbálom "beleerőltetni" hogy c sebességgel halad, tudjuk hogy ilyen elvileg sem létezhet. Illetve az hogy nyugalmi tömeggel nem rendelkező anyafajta csak c sebességgel haladhat. Úgy gondolom hogy ott már bajok vannak, ha ezt még külön ecsetelni kell, mármint hogy külön még magyarázatra szorulna ezen felül hogy nem is lehet inerciarendszer a c sebesség. Az hogy ennyi ismetettel amit leírtál, számomra érthetetlen 5 perc alatt ezt miért nem lehet megérteni, de azóta már sok nap eltelt.
Egy idézet tőled: "Ne láss olyat a szövegbe, ami nincs benne. A foton magához képest nyugalomban van. Bármi más, ami fénysebességgel halad, az a fotonhoz képest is fénysebességgel halad."
Arra viszont nem gondoltál hogy ellentmondást kapsz akkor, ha inerciarendszerben van a foton és létezik sajátideje (akkor még ebben a tévképben voltál láthatóan hogy van sajátideje). Akkor lehet olyan eset is hogy van egy foton meg legyen egy másik objektum amely a fotontól véges távolságra van de nyugalomban van a foton inerciarendszeréből nézve. Ha azt tagadod hogy lehetésges ilyen akkor sérted azt az axiómát hogy "Minden fizikai jelenségnek, és így a jelenség leírását megadó elmélet matematikájának azonosan kell kinéznie minden inerciarendszerben.". Hiszen a többi inerciarnedszerben lehetséges ilyen. Ha viszont nem tagadod hogy ilyen legyen akkor meg "A vákuumbeli fénysebesség, melyet általában c-vel jelölnek, állandó, bármely inerciarendszerből is mérjük meg és bármelyik irányban, függetlenül a fény frekvenciájától, a detektor, illetve a fényforrás mozgási sebességétől." axiómát sérted, mert c-nél lassabb inerciarendszerből nézve az a másik objektum is c sebességű.
Arról meg már nem is beszélve, hogy az már önmagában axiómákat sért hogy a foton mint inercarendszerben lévő objektum önmagához képest nyugalomban van. Mert az minden inreciarendszerből c sebességű, nincs kivétel.
Az a megoldás amit már írtam hogy nincs sajátideje a fotonnak és nem inerciarendszerben van, pont. Ilyen egyszerű.
Az ikerpardoxonbeli eltérést vezesd le, légy szíves!
A fénysebesség nem is lehet inerciarendszer. A fénysebességgel haladó test igen. És önmagához képest minden nyugalomban van. Nem a foton sebessége van korlátozva, hanem a fénysebesség. Különösen, mert a foton sebességét lehet csökkenteni. Ha valami egy foton szempontjából nyugalomban van, akkor a világvonalaik párhuzamosak. Ekkor bármely másik inerciarendszerből nézve is párhuzamosak a világvonalaik, tehát a posztulátum teljesül.
Jó nagy troll és/vagy őrült. Sose ismered be, hogy tévedtél, innsestől kezdve ha valakit is érdekelne számára se érdekfeszítő.
Nevezd aminek akarod, úgy sem érdekel sokakat, viszont sokakat nem érdekel csatkakozom azokhoz akit nem érdekel, itt lezártam az egészet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!