Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az hogy tizedrendű szám és...

Daniel61 kérdése:

Mi az hogy tizedrendű szám és a hatodik hatvány hányadrendű?

Figyelt kérdés

#matematika #hatvány #tizedrendű szám
2022. jún. 16. 11:22
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

#10, nem soroltalak sehova. Ezt a szöveget nem hallottad még?

A kérdés úgy indult, hogy nem lehetett tudni, hogy a kérdező mi a francot akar tudni, az csak később derült ki, hogy mihez kell neki a válasz. És akkor már úgy gondoltam, hogy illik megadni a teljes levezetést (adhattam volna Euler-Fermat-tételt tartalmazó megoldást is, azt még ennyire sem értetted volna).

Egyébként, ahogy jeleztem korábban, 1 perc alatt rájöttem a kvíz megoldására a megadott betűkből. Persze nem ártott hozzá tudományos ismeret, de szerencsére nekem az megvolt. Szóval nem lehetetlen megoldani, de még én is azt gondolom, hogy fura, hogy ilyen nehéz feladványt adtak a nyárra (akár a kitalálandó szóra, akár a kérdésekre gondolok).

2022. jún. 19. 00:46
 12/19 anonim válasza:
100%
a szót írja már be valaki, szoptassalak meg titeket
2022. jún. 19. 10:55
 13/19 dq ***** válasza:

tizedrendű szám: az f szám 10-rendű, ha a 10 a legkisebb pozitív egész kitevő, hogy

: f^10 = 1.

Ekkor igaz lesz az, hogy

: f^j = 1,

esetén a kitevő

: j = k*10

alakú, tehát például f^24 =/= 1.

Állítás: egy r-rendű szám h-adik hatványának a rendje

: o = r / lnko(r,h).

A h-adik hatvány hatványai felírhatók

: (f^h)^o = f^(f*o)

alakban, tehát legkisebb olyan o számot keressük, amelyre r osztja o*h-t. o-nak tartalmaznia kell r olyan prímtényezőit, amik nincsenek h-ban, és mást nem, tehát

: o = r / lnko(r,h).

Konkrétan: 10-rendű szám 6-odik hatványának a rendje

: 10/lnko(10,6) = 5.

Azaz ha

: f^10 = 1,

akkor

: (f^6)^5 = f^30 = 1,

és semmilyen kisebb pozitív egész kitevő nem jó:

: f^6, f^12, f^18, f^24 =/= 1.

2022. jún. 19. 11:22
 14/19 dq ***** válasza:

elírás:

: (f^h)^o = f^(f*o)

helyett

: (f^h)^o = f^(h*o)

+ a wiki link.. bááár.. ez az szócikk most nagyon ronda:

[link]

2022. jún. 19. 11:29
 15/19 anonim válasza:
66%
approximáció
2022. jún. 19. 13:14
 16/19 anonim válasza:

az nem jó, mivel azok a betűk nem szerepelnek azokon a helyeken a feladványban. pl a 1. válasz (szó 2 betűje) lehet P, de a 2. válasz (szó 4. betűje) nem lehet R, 3. válasz (szó 5. betűje) nem lehet O, stb.

nem?

2022. jún. 19. 14:12
 17/19 anonim válasza:
javítom magam, sikerült értelmezni a feladványt és összevissza vannak a betűk, abból kell értelmeset, így lehet jó a megfejtés
2022. jún. 19. 14:22
 18/19 anonim válasza:
Remélem jó a válasz :D Amúgy minden elismerésem fenti levezetőknek, még ha nem is értem igazából. Én épp, hogy átmentem matekérettségin, korrepetálással is sajnos gyerekkori horrorélmények miatt a matekot sosem tudtam tanulni (megaláztatásoka táblának, lehülyézett a tanár a tanáriban és mindenki más előtt, stb.), kedvem sem volt hozzá, és sikerélményem sem volt sok (minden másból amúgy többnyire ötös voltam, fizika és kémia is jobban ment). Ez már nem az első ncore kvíz, amit passzolnom kellett számolás miatt, remélem most sikerül pontot szereznem. Egyébként, én biztos vagyok abban, hogy amikor érettségiztem, nem kellett ilyeneket tanulni és tudni középszinten, hogy hányadrendűség és primitív gyök, mert még csak ismerősen sem hangzanak.
2022. jún. 19. 19:15
 19/19 anonim válasza:

Adva:

a tízedrendű szám , így a^10 = 1(mod p)

6.dik hatványa x rendű , így (a^6)^x = a^(6x) = 1(mod p)

Így 10/6x <=> 5/3x <=> 5/x (5 osztja x-et). A legkisebb olyan szám = 5

Vagyis a válasz: x = 5

2022. jún. 21. 12:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!