Ha leejtem a földre a kaját a házban tényleg érvényben van az 5 másodperces szabály hogy addig nem tud rajta a baktérium megtapadni?
Én úgy vettem észre ha egyből felveszem max megfújom picit hogy lefújjam a rátapadt baktériumokat akkor nem kapok semmilyen fertőzést.
De ha sokáig a padlón van a kaja, nézegetem hogy felvegyem vagy ne, és utána mégis felveszem, akkor még a fújkálás ellenére is megakad rajta valami baktérium csoport és fertőzést okoz a gyomorban.
Ez tényleg így működik másoknál is?
Mi ennek a tudományos magyarázata?
Ahogy a 2. válaszoló írta: az ötmásodperces szabály megalapozatlan mítosz. Egyébként kutatók is megvizsgáláták a kérdést (a legenda kialakulása után), és azt tapasztalták, hogy ha hosszabb ideig érintkezik a kaja a felülettel, akkor valóban nagyobb eséllyel / számban kerlnek rá baktériumok, de ez nem azt jelenti, hogy ne kerülnének rá rövid idő (akár egy másodpercnél is kevesebb alatt). Illetve egyéb tényezők (például az étel nedvességtartalma) jelentősebben befolyásolják a baktériumok átkerülésének az esélyét.
A fújkálásnak (bár bevallom, néha én is csinálom) eónem valószínű, hogy bármi hatása volna a baktériumokra (legfeljebb ráköpködsz a szádból párat a kajára). Maximum akkor lehet hatása, ha nagyobb szennyeződés (pl. por) került rá (persze itt is számíthat például, hogy mennyire nedves az étel). Meg persze pszichés hatása lehet...
Nincs ilyen. Ez amolyan kisiskolás gondolkodás. :) Csacsiság.
Amúgy meg nem kell feltétlenül kidobni egyből ha leesik az étel. Mérd fel hova esett. A port azt tényleg le lehet fújni róla, vagy letörölni egy kekszről. Vajas kenyérről már nem tudod se lefújni se letörölni. :) Gondolom érthető. :)
A mikroorganizmusok meg nem olyanok azért, hogy minden elképesztően fertőző lenne, akkor ugyanis az élet élhetetlen lenne. Bizonyos helyzeteknél kell több óvatosság, ha a véredbe kerülhet valami, arra már figyelj jobban.
És nem lesz semmi bajod ha általában felveszed a leesett ételt, legalább egy árnyalatnyit dolgozik az immunrendszer is, annak is kell az edzés. Persze ésszel. :) Elhiheted, hogy rengeteg ember vette már fel a leesett ételt és semmi baja sem lett. Inkább csak bedumáltad magadnak... szóval nem dumáld be magadnak :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!