Ezek baktériumok?
A kép bal alsó részében látható fekete pontok bacik szerintetek?
640-szeres nagyításnál csináltam a képet, alapszintű biológiai mikroszkóppal, úgy hogy mintát vettem fülpálcikával a felső szájpadlásomból, rákentem a tárgylemezre, cseppentettem rá metilénkéket és fedőlapot tettem rá.
Sajnos ezen a képen szinte semmit nem lehet kivenni. Tippre egyébként nekem ezek szennyeződésnek tűnnek. A tárgylemezt nem árt használat előtt tisztítani még akkor is ha új.
Egyébként meg fölmerül az a kérdés hogy ez milyen mikroszkóp? Ha játékmikroszkóp kár is baktériumokkal kísérletezni. Nem tudom miért ilyen pocsék a képminőség, szabad szemmel belenézve is ilyen ? Milyen módszerrel készült a kép ?
Elsőre én mintha csak tárgylemez karcokat látnék (a zsírúj tükörüveg sem sima ilyen nagyításban).
Mobilteló kamera lett a "kukkerre" téve, úgy van fotózva?
Kicsit még kéne játszani a jó fotózhatósággal.
Nagyítások, amiket látnod kellene:
100x:
240x:
500x: a fekete csíkok a baktériumok
600x: ez áll legközelebb a tiédhez, hasonló képet kellene látnod, E. Coli, kb 2 mikrométer hosszú baktérium
1000x:
A képek összehasonlító jellegüek, sok méretü baktérium van, de kb hasonló struktúrákat kellene látnod, a te házi képeiden világos háttérrel sötét bacilusokat. Kezdj el kicsit nagyobb dolgokkal gyakorolni, pl pocsolyavízzel, abban vannak nagyobb dolgok, pl algák, papucsállatkák, amik jobban láthatóak, azon begyakorolhatod az élességállítást, fényeröt-megvilágítást, esetleg a festési technikát is. Javaslom a minta nélküli üveglapok megnézését is, akkor könnyebben ki tudod majd szürni, hogy mik az anyaghibából eredö dolgok és mik a vizsgált minta részei.
Jó szórakozást!
Azt még elmondanám hogy jó képhez jó preparátum is kell. Ilyen vizsgálathoz a kenetet a következőképpen kell készíteni. Felkened az anyagot a fedőlemezre, beszárítod majd láng fölött áthúzva fixálod ( óvatosan kb. 60 fokra kell melegíteni ). Ezután megy rá a festék pár percig festeni kell majd folyóvízzel leöblíteni és megszárítani. Ezután legjobb immerziós objektívvel vizsgálni, ha ilyened nincs akkor immerziós olajat , kanadabalzsamot, esetleg vizet vagy glicerint cseppenteni rá és fedőlemezt tenni rá. Ha kanadabalzsamot raksz rá akkor tartós lesz a készítmény.
Mikroszkópos vizsgálatkor sokat számít a megvilágítás, 640x nagyításhoz már kellene kondenzor is , nem tudom van-e .
6# "Amúgy festés nélkül nemigen lehet látni a baktériumokat." Lehet látni őket megfelelő megvilágítással, pl. ferde megvilágítás , sötétlátótér esetleg fáziskontraszt sokat segít, de jól beállított sima világos látótérben is lehet őket látni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!