Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Viharban zuhanyozas kozben...

Viharban zuhanyozas kozben erhet aramutes ha a villam belecsap az epuletbe?

Figyelt kérdés
2022. jún. 8. 21:05
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Van esetleg link ilyen mérésre? Úgy megnézném, hogy a pvc lefolyó cső mennyi áramot vezet. Nem vicc, tanulni akarok!
2022. jún. 13. 08:31
 12/19 anonim ***** válasza:
75%

Vanni van. 30 éve jelent meg a cikk a kettős halálos balesetről az Elektrotechnika című havilapban, ahol Kádár Aba, az érintésvédelem akkori hazai atyamestere aki szakértőként ezt a jelenséget felfedezte, leírta.

A lapnak ingyenes, olvasható archívuma van a neten, 1992 februári szám.ü

5 perc alatt én is igazoltam magamnak ezt:

bevittem egy hosszabbítót a fürdőszobába; egy darab rézdrótot megpucoltam a végén, és beleállítottam a központi padlóösszefolyóba (nem volt kedvem a zuhanyfülkében bujkálni, a derekam már nem szereti az ilyent; a multimétert ellenállásmérő állásban a hosszabbító védőérintkezője és a rézdrót közé kötöttem; majd megengedtem a mosdókagylónál a vízcsapot. Leesett a 200 kOhm 1 és 20 kOhm közötti ingadozásra.

2022. jún. 13. 09:07
 13/19 anonim ***** válasza:
Volt ilyen eset?
2022. jún. 13. 10:09
 14/19 anonim ***** válasza:
Milyen értelmetlen visszakérdezés, ha egyszer azt írom, olvasható a szakirodalomban a kettős halálos balesetről...
2022. jún. 13. 10:35
 15/19 anonim ***** válasza:
Bocs, valóban említed!
2022. jún. 13. 21:06
 16/19 anonim ***** válasza:

"Vanni van. 30 éve jelent meg a cikk a kettős halálos balesetről az Elektrotechnika című havilapban, ahol Kádár Aba, az érintésvédelem akkori hazai atyamestere aki szakértőként ezt a jelenséget felfedezte, leírta.

A lapnak ingyenes, olvasható archívuma van a neten, 1992 februári szám.ü"

Ez nem villámcsapás volt, hanem egy rossz vezeték szigetelés!

Amúgy meg egyértelműen rossz volt a védőföldelés minősége, nem emelkedhetett volna meg 70V-ra a bojler testén a feszkó, ha normálisan meg van csinálva.

2022. jún. 14. 15:27
 17/19 anonim ***** válasza:
+ le kellett volna kapcsolni a bal szélső, a bojlerre menő ÁVK-nak ahogy elkezd folyni áram az emberke felé.
2022. jún. 14. 15:32
 18/19 anonim ***** válasza:
A sok hibás válasz mellett egyre reagáltam, a #8-ra, és így aztán tök mindegy, hogy villámcsapásról beszélünk, vagy hibás mosógépről, mert a #8 azt feltételezte, hogy a műanyag zuhanytálca az nem hoz be potenciált, akár többet, mint más dolgok, akár kevesebbet (földpotenciált). Azt hittem, ennyit már csak meg lehet érteni. :D
2022. jún. 14. 17:24
 19/19 horex ***** válasza:

8/

Jó földelés alatt ma már jó EPH hálózatot kell érten. Fém tálca esetén a vizcsapot közvetlenül össze kell kötni a tálcával, még akkor is ha műanyagcsövön jön a víz

A műanyag lefolyócsőbe azért ajánlott, nem kötelező, mert az idők folyamán olyan koszréteg alakulhat ki amely egy független/lebegő potenciált hozhat a műanyag tálcára, ami ha nem is halálos, de kellemetlen "érzést" okozhat zuhany közben. Pár ezer ft egy darab közbetét, nem tétel egy felújitás/épitkezés eetén.

Villámcsapás esetén meg zuhANYOZÁS ESETÉN A FÉmRÉSZEKEN ÁTHALADÓ NAGY FESZÜLTSÉG/ÁRAMMAL AZ EMBERI TEST PÁRHUZAMOS ÁRAMKÖRT KÉPEZ ÉS BIZONYÁRA

érheti halélos áramütés-

A villámháritó jó dolog, de villmácsapás esetén olyan erős villamos erőtér keletkezik, amely a ház hálózati vezetékein bekerülhet a villamos berendezésekre. Ajánlatos kihúzni ilyenkor a tv/PC készülékeket a konnektorból.

2022. jún. 15. 09:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!