Viharban zuhanyozas kozben erhet aramutes ha a villam belecsap az epuletbe?
Vanni van. 30 éve jelent meg a cikk a kettős halálos balesetről az Elektrotechnika című havilapban, ahol Kádár Aba, az érintésvédelem akkori hazai atyamestere aki szakértőként ezt a jelenséget felfedezte, leírta.
A lapnak ingyenes, olvasható archívuma van a neten, 1992 februári szám.ü
5 perc alatt én is igazoltam magamnak ezt:
bevittem egy hosszabbítót a fürdőszobába; egy darab rézdrótot megpucoltam a végén, és beleállítottam a központi padlóösszefolyóba (nem volt kedvem a zuhanyfülkében bujkálni, a derekam már nem szereti az ilyent; a multimétert ellenállásmérő állásban a hosszabbító védőérintkezője és a rézdrót közé kötöttem; majd megengedtem a mosdókagylónál a vízcsapot. Leesett a 200 kOhm 1 és 20 kOhm közötti ingadozásra.
"Vanni van. 30 éve jelent meg a cikk a kettős halálos balesetről az Elektrotechnika című havilapban, ahol Kádár Aba, az érintésvédelem akkori hazai atyamestere aki szakértőként ezt a jelenséget felfedezte, leírta.
A lapnak ingyenes, olvasható archívuma van a neten, 1992 februári szám.ü"
Ez nem villámcsapás volt, hanem egy rossz vezeték szigetelés!
Amúgy meg egyértelműen rossz volt a védőföldelés minősége, nem emelkedhetett volna meg 70V-ra a bojler testén a feszkó, ha normálisan meg van csinálva.
8/
Jó földelés alatt ma már jó EPH hálózatot kell érten. Fém tálca esetén a vizcsapot közvetlenül össze kell kötni a tálcával, még akkor is ha műanyagcsövön jön a víz
A műanyag lefolyócsőbe azért ajánlott, nem kötelező, mert az idők folyamán olyan koszréteg alakulhat ki amely egy független/lebegő potenciált hozhat a műanyag tálcára, ami ha nem is halálos, de kellemetlen "érzést" okozhat zuhany közben. Pár ezer ft egy darab közbetét, nem tétel egy felújitás/épitkezés eetén.
Villámcsapás esetén meg zuhANYOZÁS ESETÉN A FÉmRÉSZEKEN ÁTHALADÓ NAGY FESZÜLTSÉG/ÁRAMMAL AZ EMBERI TEST PÁRHUZAMOS ÁRAMKÖRT KÉPEZ ÉS BIZONYÁRA
érheti halélos áramütés-
A villámháritó jó dolog, de villmácsapás esetén olyan erős villamos erőtér keletkezik, amely a ház hálózati vezetékein bekerülhet a villamos berendezésekre. Ajánlatos kihúzni ilyenkor a tv/PC készülékeket a konnektorból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!