Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A gyümölcsészterek jól vagy...

A gyümölcsészterek jól vagy rosszul oldódnak vízben?

Figyelt kérdés
A tankönyvem és netes források egymás ellentétei úgy tűnik. A tk szerint rosszul, több netes oldal szerint pedig jól. Nem vagyok egy kémiazseni, jegyzetelesnel ütköztem ebbe a problémába
2022. máj. 31. 18:35
 1/3 Z003 ***** válasza:
100%
Rosszul, a gyümölcsészterek többnyire különböző alkoholok ecetsav észterei. Az észterek általában nem elegyednek vízzel. A legkisebb szénatomszámú gyümölcsészter az etil acetát, ami viszonylag még oldódik vízben (8,3 g/100 mL). De a többinek már túl nagy apoláris szénlánca van hogy oldódjon, vagy elegyedjen.
2022. máj. 31. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2022. máj. 31. 19:59
 3/3 anonim ***** válasza:
De ugye nem az “észterségük” miatt nem oldódnak jól vízben, hanem a ligandumok apolárossága miatt. Tehát a gyümölcsészerek általában apolárosak feltehetőleg.
2022. jún. 4. 12:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!