Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ez a gól tényleg meghazudtolta...

Ez a gól tényleg meghazudtolta a fizika törvényeit?

Figyelt kérdés

[link]

A linken ott a videó.

2022. máj. 7. 03:00
 1/9 anonim ***** válasza:
95%

A kiábrándító valóság, hogy a labda a fizikai törvényszerűségeknek megfelelően viselkedett.

Hogy a focista ostoba, az ugyan nem jó, de mit várhatunk tőlük... De az újságíró is ostoba, ez sajnos korunk tünete.

[link]

[link]

2022. máj. 7. 03:19
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

"Én magam sem tudom, hogy mi történt. Akkor hogyan érthetné meg más?"

Ez azért nem semmi...

2022. máj. 7. 05:18
 3/9 TappancsMancs ***** válasza:
100%

Ezt a technikát alapvetően tanítják és használják a footballban, ez nem valami újdonság. A cikk címe, a "24 éves Roberto Carlos gólja, mely meghazudtolta a fizika törvényeit" semmi más mint újságírói figyelemfelkeltő átfogalmazása a történteknek, amit itt a költői túlzáson is túltoltak.

Itt a forgóra megrúgott labda a megoldás, amikor forgás közben a labda körül eltérő a légnyomás a labda két oldalán, ahol a haladási iránnyal egyezően fordul és ahol pont fordítva.

Kis ízelítő ebből a football technikából kérdező. Itt az Unisport nevű Youtube csatornán nagyon jól bemutatják:

https://www.youtube.com/watch?v=vR2Grj1f0VE

Vagy keress rá Youtube-on, hogy "curve football", lesznek még videók.

A cikk úgy tálalja ezt, mintha még sosem lett volna ilyen, pedig rengetegszer volt a labdarúgásban. Idéznék még a cikkből.

Újságíró: "Roberto Carlos már akkor is alig hitt a szemének, hogy ezt a kísérletet sikerült gólra váltania, a felvételeken látszik, hogy ő sem érti igazából, hogy mi történt."

Roberto Carlos: "Sosem unom meg [ezt a gólt]. Ez igazából azért vicces, mert ez egy olyan gól, amit senki sem tud megmagyarázni. Én magam sem tudom, hogy mi történt. Akkor hogyan érthetné meg más?"

Ez úgy hangzik, mintha senki se látott volna még ilyet, és senki se értené, ami nyilvánvalóan nem igaz. Szerintem még az sem biztos, hogy Roberto Carlos tényleg mondott ilyet. :)

Egyébként valóban érdekes látvány ez a foci technika. Csak nem újdonság.

2022. máj. 7. 09:35
 4/9 A nagy Levin ***** válasza:
100%

#1 "De az újságíró is ostoba, ez sajnos korunk tünete."

Nem tisztem eldönteni, hogy az újságíró ostoba-e, vagy sem, de az biztos, hogy ha azt írta volna címnek (és tartalomnak), hogy "...gólja, mely nem hazudtolta meg a fizika törvényeit", az nem eléggé "clickbait".

2022. máj. 7. 09:43
 5/9 TappancsMancs ***** válasza:

Kérdező egyébként a boomerang is így működik. Itt egy jópofa video.

https://www.youtube.com/watch?v=Y9ygGEovfuA

2022. máj. 7. 10:35
 6/9 anonim ***** válasza:

A labda pontosan a fizika törvényeinek engedelmeskedett.

Azon nem kell meglepődni, hogy a sportoló sokszor nem tudja részleteiben kielemezni, milyen erők hatnak a meglőtt labdára azok egy része ugyanis a környezetből eredőek, nem a sportoló mozdulatából.

A pörgő labdára hat levegő mozgása is, ami nem csak oldalra, de függőlegesen is eltérítheti az amúgy is "speciális mozdulattal" ellőtt labdát, mert azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ahhoz különleges rúgó technika szükséges, hogy erővel, megcsavarva, és ugyanakkor meghúzva tudja valaki ellőni a labdát.

A csavarástól "banán íven" száll a labda a húzástól pedig csapódik.

Magnus effektus (ami nem csak a labdára hat)

2022. máj. 7. 14:54
 7/9 anonim ***** válasza:
2022. máj. 7. 14:55
 8/9 Szirty ***** válasza:
Nem hazudtolja meg. Nettó bulvárfaxság.
2022. máj. 7. 16:03
 9/9 Dzsoki ***** válasza:
Miért hazudtolná meg? Még az alapvonalról is lehet gólt lőni!
2022. máj. 22. 12:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!