Hogyan képzelnéd el az abszolút csúcsragadozót?
Hogyan evolválódna egy olyan állat, amely a természet legtöbb területén csúcsragadozó? Hogyan nézne ki? Gondolok itt a sekélyebb vizekre, földre és levegőre. A Földön nincs nagyon olyan állat, amely mindezen területeken csúcsragadozó volna, de sok olyan van, amely a háromból kettőre passzolna, mint pl. az ősi terror croc, amely sekély vizen és földön egyaránt félelmetes volt.
Tekintsünk el a Földtől és az ismert élővilágtól. Egy idegen bolygón hogyan nézne ki egy állat, amely a természet legtöbb területéhez tökéletesen adaptálódott? Na de nem ér olyat mondani, hogy medveállatkák vagy emberek. Egy nagytestű bestia legyen, de azért anatómiailag és taxonómiailag legyen korrekt, tehát ne ilyen 6 lábó 4 szárnyú hal legyen. Saját taxonómiai osztályozást kitalálhattok hozzá, nyilván valamilyen szinten szükséges is, de azért ne legyen nonsense. Várom az ötleteket az abszolút csúcsragadozóra!
Mivel emlősök vízen, szárazföldön és levegőben is vannak, az a legkézenfekvőbb.
Szóval deneverszerű szárnyak + karmos digitigrade láb + delfin farokuszony és úszóhártyák.
Ez meg valahogy úgy csinálni, hogy minél nagyobb legyen, úgy hogy még röpképes. (Bár az első 2-t nehéz összekombinálni, ha 4 végtag a max, mint egy emlősnek.)
+ jó szaglás-hallás-látás, vidra szerű víztaszító szőrzet, gyorsan elért ivarérettség, hosszú élettartam, csoportosan vadászó életmód, a kacsacsőrű emlőshös hasonló "sarkantyú” és méregmirigy.
+még külön alfajok amelyek az aktuális élőhelyre specializálódtak.
Pl ahol hideg van, ott olyan felépítésű a bundája, mint a jegesmedvének s van egy hőszigetelő zsírrétege; a sivataginak nagyobb a füle (vagy a szárnya, ha már van), hogy a vére jobban hüljön, s képes teve módra raktározni; mersékelt övezetben a környezet változásával vedlik (télen fehér, nyáron barna).
Amúgy tetszik az ötlet. Egyszer lehet rajzolok egy ilyet. :)
Én abszolút nem úgy képzelem el, hogy testfelépítésileg tud úszni, tud repülni stb. mint amit a 22:07-es írt.
Úgy mint az ember, nem saját testi erejéből csúcsragadozó, hanem többet ésszel mint erővel elv szerint az esze miatt az állatvilágból kimagasló módon az eszközhasználat révén megtoldja az érzékszerveinek képességét, testi erejének képességét (amire van is példa az állatvilágban, de nem ilyen mértékben mint az ember esetében).
Bármilyen állat bármelyik érzékszerve és testi ereje felülmúlható megfelelően fejlett technikával. Az állatoknak stratégiai hátránya van az emberrel szemben.
Mondtad hogy az ember nem ér, mást mondok helyette. Az ember tudjuk, hogy csúcsragadozó,oké, de a medveállatkák mióta csúcsragadozók? Az egy dolog hogy sok szélsőséges körülményt kibír, de elég primitív életforma is, mármint hogy csomó meghibásodási lehetőség hiányzik belőle (ami bonyolultabb életformák esetében megvan), de primitív voltának köszönhetően csomó lehetőség is hiányzik belőle ami csúcsragadozóvá tehetné.
Tulajdonképpen amiért csúcsragadozók ezen technológiát használó lények többek között azért is amiért képesek megakadályozni a saját pusztulásukat, pl mint a dínók esetében a feltételezett meteorbecsapódás ami jégkorszakot okozott és tömeges kihalást, így a dínók kihalását is okozta. Képesek észlelni a technikai berendezéseikkel időben és eltéríteni is képesek, de ennél tovább jutottak már jóval kozmikus távolságokat meg tudnak tenni. Lakatlan bolygót terraformálni képesek és azt benépesíteni. Hozzánk képest elég fejlett civilizáció amiket végrehajtani tud az csodának és varázslásnak tűnne. Olyan fejlett civilizáció ami képes intergalatikus űrutazásra. Féreglyuk, tachion, monopól mágnes, graviton, térhajtómű, majorana fermion (bár ez utóbbit szakmaiatlanul hívják így amit találtak, de azok nem fermionok csak majorana állapotok) ... és még lehetne sorolni. A mi tudósaink vitatkoznak hogy ezek léteznek-e ők pedig teljesen természetes módon felhasználják ezek közül többet is, ami számunkra csodának tűnne.
Már a mai emberiség is rendelkezik olyan technikával, hogyha kitörne egy 3.-ik világháború akkor nemigen lenne túlélő, semelyik állat az emberen kívül nem képes ekkora pusztításra. Einstein megmondta, hogy a 3.-ik világháborút nem tudja mivel fogják megvívni, de a 4.-iket kövekkel és botokkal. Reméljük nem lesz 3.-ik világháború, katonailag teljesen értelmetlen, aki elkezdené az halna meg másodjára.
Egy ilyen fejlett civilizáció amiről beszéltem mint csúcsragadozó, velük szemben meg esélyünk se lenne. Viszont valószínűleg békések, mert ha nem lennének azok hamarabb kiirtották volna önmagukat minthogy olyan fejlettségi szintig eljussanak.
Oké, de engem kifejezetten állatok érdekelnek, ezért is írtam, hogy "nagytestű bestiák". Egy állat természetes szelekcióval történő adaptálódása minden környezethez. Az 1-es jól leírta egyébként, hogy szélsőségesebb vidékeken speciálisabban fejlődne az állat, de a fundamentumok maradjanak ugyanazok. Egy állat, amely egyaránt csúcsragadozó vízben, földön és levegőben. Kreatív kreatúrákat szeretnék.
"Oké, de engem kifejezetten állatok érdekelnek, ezért is írtam, hogy "nagytestű bestiák". Egy állat természetes szelekcióval történő adaptálódása minden környezethez."
Azért ennyire ne legyünk soviniszták, hogy tudományosan még azt se fogadjuk el hogy mi emberek is állatok vagyunk, a szó nem pejoratív értelmében. Vagyis az állatvilágban a sok faj közül mi is egy vagyunk, az eszünk miatt tűnünk ki és alakítottok át jobban a környezetünket mint bármelyik másik faj. Ilyen értelemben azok is állatok amely fejlettebb civilizációt írtam (ha létezik).
Egyébként meg nagy bestiának hogy kell lennie azt te gondolod. Ha mi emberek nem lennénk, illetve értelmi szinten egy medve szintjén tartanánk, akkor vagy kihaltunk volna, vagy nem, de nem lenne kirívó az esetben az emberi faj az állatvilágból. Ha meg pont a mosómedvék rendelkeznének olyan intelligenciával itt a Földön mint most az ember mint faj akkor a mosómedvék lennének a csúcsrakadozók, illetve írhattam volna a patkányokat is. Nem tudom hogy mekkora agytérfogatba fér el az emberivel összemérhető intelligencia, de az másik kérdés már. Azt mondom hogy legnagyob fegyver az ész egy faj esetében, nem pedig a nyers erő.
"Azért ennyire ne legyünk soviniszták, hogy tudományosan még azt se fogadjuk el hogy mi emberek is állatok vagyunk"
Azért anyira ne legyünk értetlenek, hogy nem fogjuk fel, hogy azért emeltem ki külön a kérdésben, hogy az embert nem fogadom el, mert tudtam, hogy az lenne az első, amire az emberek gondolnak. Bestiák, kreatúrák, hogyan írjam még le, hogy értésedre adjam, hogy nem szuperintelligens fajok érdekelnek, se nem ember, se nem intersztelláris idegen fajok. Ha nincs ötlet, nem probléma, nem kell írni, de legalább ne írjunk már csak azért is pont arról, amit külön kiemeltem, hogy nem ér.
Szuperintelligens fajokat nem láttam ez előtt, hogy írtad hogy nem jöhet szóba. Csak az embert és a medveállatkát. A medveállatkát továbbra se látom, hogy indokoltad volna az mitől csúcsragadozó, meg azt se hogy az miért lenne kizáró ok, persze tudom hogy biológiailag miért kizárt.
Amire viszont kíváncsi vagy olyan nincs ebben az élővilágban, az evolúció nem hozta létre. Külön indoklást igényelne hogy miért is létezne, ha nem mesterségesen bio mérnökök által létrehozott. A zsiráfnak a nyaka pl elég hosszú mégis mint egy összetekert madzag olyan hosszú idegi hálózata van, tökre nem optimális, de nem annyira vacak hogy ne maradjon fenn a faj, telis teli van mérnöki szemmel értékelve ostoba hibákkal a természet, legalábbis olyan értelemben, hogy csapni való mérnök lenne ha az tervezte volna,csak egy példát mondtam. Így a valószínűsége a 0-hoz konvergál amit kérdezel, a fantáziálgatást meg meghagyom másnak.
Továbbá meg lehet akármilyen hiper szuper testi képességű és érzékszervű, ha agyilag eléggé magas agyi szintű fogyatékosság jellemzi a fajt, akkor halálra van ítélve az a faj.
A sárkányszerű lény (#5) nem is rossz ötlet, sőt. Csak ugye leginkább 6 végtaggal képzeljük el ami kicsit elrugaszkodott a földi élővilágtól, de miért ne lenne lehetséges egy olyan élővilágban ahol 6 végtagú gerincesek (is?) vannak? A kissé megnyúlt, gyíkszerű test viszonylag rövid 4 lábbal jól teljesít a vízben s szárazföldön. A szárnyai meg lehetnek nagyobbak amikkel tud repülni de víz alatt esetleg a testéhez tudja simítani (ha azok túl nagyok ahhoz ,hogy érdemben segítsék az úszást s inkább úszik úgy mint a gyíkok). A repüléshez nagy előny a madárszerű üreges csontozat, légzsákok meg ilyesmik, ezeket a vízben is tudja hasznosítani. A kültakarója szerintem lehetnének tollak vagy valamilyen szőrzet, egyik sem túl idegen hüllőszerű lényektől (lásd pl: pteroszauruszok “szőrzete/ tollazata”, ők sem voltak teljesen csupaszok). S melegvérű lehetne, ilyen állathoz praktikusabb. Hideg területeken dúsabb, több rétegű “szőrzet” borítaná, míg melegebb tájakon valamivel csupaszabb alfajai lennének. Ha elég nagy s agresszív megjelenésű akkor simán lehet csúcsragadozó. Hogy még röpképes maradjon szerintem kb 5-6 méter hosszú lehetne (a legnagyobb repülő pteroszauruszokból kiindulva).
Lehetne 4 végtagú is ahol ugye a mellső lábak a szárnyak mint a denevéreknél s pteroszauruszoknál viszont az nem tudom mennyivel praktikusabb. Azért a földön kicsit esetlen lenne, talán a vízben is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!