Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ilyen esetet kómának hívnak...

Ilyen esetet kómának hívnak vagy az ember ilyenkor ébren lehet csak nincs öntudatánál (részletek lent)?

Figyelt kérdés

Már évek óta érdekel, hogy ez mi lehetett.

Még régen, lassan 10 éve történt.

Egy pénteki napon mentem haza az egyetemről és nem voltam jól fizikailag. Töltőre tettem a mobilomat és ágyba bújtam és nagyon korán elaludtam, szerintem olyan délután 4 lehetett.

Amikor felébredtem és megnéztem a telefonom kijelzőjét, akkor vettem észre, hogy vasárnap délutánig aludtam.

Nagyon furcsa, főleg, mert nem volt foltos az ágynemű, nem voltam se éhes se szomjas, de semmi jel nem utalt arra, hogy ébren tevékenykedtem volna (pl edény a mosogatóban vagy az elmosott edények között, elfogyasztott kaja vagy innivaló).

A durva, hogy pár órát ébren voltam onnantól, hogy vasárnap felébredtem és utána visszaaludtam, tehát hiába aludtam ennyit, még tudtam aludni.

Hétfőn és kedden nagyon furcsán voltam, hétfőn ezért otthon maradtam, de kedden amikor mentem az utcára, kétszer is elestem és a helyen, ahova mentem azt hitték, hogy részeg vagyok (egy kortyot sem ittam). Hiába mondtam el, mi történt, nem hittek nekem. Odahívták az egyik rokonomat aki elvitt onnan és ő mesélte később, hogy nagyon zagyva volt a beszédem és dülöngélve mentem és ezért ő is azt feltételezte, hogy részeg voltam. Neki is elmeséltem, mi történt, ő sem hitte el. Visszaidézve én nem érzékeltem se a zagyvabeszédet se a furcsa menést, arra emlékszem, hogy elestem kétszer, de úgy éreztem, hogy rendesen járok és, hogy rendesen beszélek és tisztán gondolkodtam.

A még durvább, hogy kedden egy üzenetet akartam írni valakinek és másnap láttam, hogy kriksz-kraksz volt, amit írtam, tehát értelmesen megfogalmazva, de tele elütésekkel.

Csütörtök körül már teljesen rendben voltam, rendesen jártam, nem szédültem, a beszédemmel sem volt gond. Semmim sem fájt. Az esésektől a testem kék-lila foltokkal volt tele, de egyéb bajom nem volt.

Azóta ez soha nem jött elő nálam (és előtte sem történt ilyen). Nem aludtam ennyi időt egyszerre és nem is volt olyan rosszullétem, hogy ne tudtam volna rendesen járni vagy beszélni.

Egyrészt érdekelne, hogy lehet az, hogy az ember így egyhuzamban ennyit aludjon vagy lehet hogy ébren vltam csak nem voltam öntudatomnál?

Másrészt mi lehetett ennek a szervi oka? Ha jól emlékszem ez március körül történt, lehet front miatt történt?

2022. ápr. 29. 15:35
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Én így “vakon” só hiányra vagy egyéb vitamin hiányra tippelnék. Azért mondom, mert egyik ismerősöm nagyija úgy kezdett viselkedni, hogy….hagyjuk. Kapott egy adag sóoldatot és minden helyreállt a szervezetében, újra értelmesen beszélt stb…
2022. ápr. 29. 16:17
 2/4 krwkco ***** válasza:

Lehet, ismétlem, lehet, hogy egy időszakos agyi vérellátási zavar volt. TIA - magyarosan átmeneti ischaemiás roham. Egy érelzáródás az agyban, ami idővel feloldódik. Vagy egy ritkább ok, hogy egy kisebb agyi ér megreped és némi vér kiszivárog.

Ha újra előfordul, ki kell vizsgáltatni. Mert, ha tényleg erről van szó és az ember nem tesz semmit a megelőzésért, akkor maradandó károsodás is lehet a vége.

2022. ápr. 29. 22:50
 3/4 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Adtam zökdet!

Ha a jövőben újra megesik, elmegyek orvoshoz, de remélem nem fog megismétlődni!

2022. ápr. 29. 23:06
 4/4 krwkco ***** válasza:

"elmegyek orvoshoz"

Ha az embernek beszéd vagy beszédértési zavara támad, a bal és jobb keze nem egyformán emelkedik, szokatlanul nem egyformán szorít vagy a mosolya nem szimmetrikus, akkor mentőt kell hívni. Nem szabad orvosra várni, mert lehet hogy nem csak átmeneti, hanem végleges lesz a károsodás.

Rövid időn belül CT kell, ami tisztázza, hogy a vérellátási zavar melyik fajtájáról van szó és akkor lehet azonnal kezelni.

De ha úgy érzed, ahogy 1-es írta, hogy folyadék vagy sóhiány, akkor persze azt is ki lehet próbálni, hogy iszol egy kis sós, cukros vizet. De ha nem hat, akkor mentő.

2022. ápr. 30. 08:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!