Miért kemény a kő, és miért puha a vattacukor, ha mindkettő hasonlóan atomokból épül fel?
A vattacukor molekulái között olyan gyenge kötések vannak, hogy már kis erő hatására el tudnak mozdulni egymáshoz képest.
A kő pedig úgy épül fel, hogy elég nagy erőknek is ellenáll, szinte semmit nem mozdulnak a molekulák egymáshoz képest.
Egyszerű a kérdés, de a válasz bonyolult. ( Mint a világ. )
Kovalens kötés, ionos kötés, datív kötés.
Mivel így éjfél felé már csipás vagyok, nem soroltam föl az összes anyagi testet összetartó erőt, vagy kötést.
Röviden: Azért kemény a kő, és azért puha a vattacukor, mert különböző atomok építik föl azokat. Különböző atomok, különböző összetartó erők, és kölcsönhatások.
Leginkább 10-es adott jó választ.
"A vattacukor attol puha, hogy a 99%a levego. A cukorkristaly mar azert lenyegesen kemenyebbnek tunik, pedig ugyanaz az anyag, csak nincs kozte a sok levego."
A vattacukor sokkal lágyabb, mint a kő vagy a cukordarab, mert vékony szálakból áll, amik kis erő hatására is meghajlanak.
A különféle atomi kötésekkel érvelőknek akkor lenne igaza, ha egy cukordarab és egy kő közötti különbség lenne a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!