Milyen valószínűséget mutatnak a korábbi kihúzott hetek lottószámai?
Tegyük fel, hogy az elmúlt két hétben kihúzták az egyik lottósorsoláson az 5-ös számot.
Mit mutat ez?
Akkor ha jól értem, az előző heti lottósorsolások kizárólag tájékoztató jellegűek, és semmilyen mértékben nem lehet megjósolni a következő húzásokat.
Vagyis, az 5-ös lottón még egy 2-est sem lehet megjósolni, az egész véletlen, függetlenül attól, hogy mennyit nyerek/nem nyerek.
@9:
Az 50% azt jelenti, hogy ha elég sokszor elvégezzük a kísérletet (itt a lottóhúzást), akkor az esetek felében megtörténik az adott esemény (itt az ötös kihúzása). Egyszerűen belátható, hogy egyetlen számra sem lesz igaz, hogy az esetek felében kihúzzák.
De a dolog megértéséhez nézzünk egy egyszerűbb példát. Vegyünk egy dobókockát. Van hat oldala, hat számmal: 1; 2; 3; 4; 5 és 6. Mekkora az esélye, hogy hatost dobunk? Nyilván ugyanakkora, mint bármelyik másik számnak. Jelenti-e ez azt, hogy 50%, azaz az esetek felében hatost dobunk? Nem. Mivel minden számnak egyenlő esélye van, az esetek egyhatodában fogunk hatost dobni. Az esetek egyhatoda pedig kb 16,67%. Nagyon nem 50%. A 90 számból 5-öt húzunk esetében még komplikáltabb a helyzet és egy adott szám kihúzásának esélye még jobban eltér az 50%-tól. De sem dobókockánál, sem lottóhúzásnál nem számít, előzőleg mit dobtunk/mit húztak.
Attól, hogy valami vagy bekövetkezik, vagy nem, nem lesz 50% a valószínűsége.
Na, közben beelőztek.
@11: Pontosan.
Mondjuk tudtam én ezt, de azt gondoltam, arra legalább van esély, hogy azt mondjam: kb. 70% a valószínűség, hogy az 12-est, és a 23-ast kihúzzák.
Ha ez esetleg megtörténne, akkor becsapnám magam, ha azt hinném, én számoltam ki. Egyszerűen csak véletlen volt.
Köszönöm a válaszokat.
Annak a paradoxonnak pedig utána fogok nézni.
Ha ötöslottóról van szó, az 5 szám kihúzásának valószínűsége: 1/90 + 1/89 + 1/ 88 + 1/87 + 1/86 = 0,05683 . . .
Azaz 5,6832 %.
#17, a válaszodban annyi félrevezetés van, hogy el sem lehet mondani... Inkább gondold át újra.
De ha már segíteni akarsz, akkor is előbb érdemesebb a klasszikus valószínűségi modellt megtanítani, és ha az már megy, utána lehet a valószínűségek szorzatával számolni.
#18 Válaszadó szerinted mennyi?
Ha 90 egymás után ötször húzunk, és a golyót nem tesszük vissza.
Mennyi egy adott szám kihúzásának esélye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!