Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen valószínűséget mutatnak...

Milyen valószínűséget mutatnak a korábbi kihúzott hetek lottószámai?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy az elmúlt két hétben kihúzták az egyik lottósorsoláson az 5-ös számot.

Mit mutat ez?

2022. ápr. 6. 12:38
1 2 3 4
 11/36 A kérdező kommentje:

Akkor ha jól értem, az előző heti lottósorsolások kizárólag tájékoztató jellegűek, és semmilyen mértékben nem lehet megjósolni a következő húzásokat.

Vagyis, az 5-ös lottón még egy 2-est sem lehet megjósolni, az egész véletlen, függetlenül attól, hogy mennyit nyerek/nem nyerek.

2022. ápr. 6. 14:19
 12/36 Mojjo ***** válasza:
100%

@9:

Az 50% azt jelenti, hogy ha elég sokszor elvégezzük a kísérletet (itt a lottóhúzást), akkor az esetek felében megtörténik az adott esemény (itt az ötös kihúzása). Egyszerűen belátható, hogy egyetlen számra sem lesz igaz, hogy az esetek felében kihúzzák.

De a dolog megértéséhez nézzünk egy egyszerűbb példát. Vegyünk egy dobókockát. Van hat oldala, hat számmal: 1; 2; 3; 4; 5 és 6. Mekkora az esélye, hogy hatost dobunk? Nyilván ugyanakkora, mint bármelyik másik számnak. Jelenti-e ez azt, hogy 50%, azaz az esetek felében hatost dobunk? Nem. Mivel minden számnak egyenlő esélye van, az esetek egyhatodában fogunk hatost dobni. Az esetek egyhatoda pedig kb 16,67%. Nagyon nem 50%. A 90 számból 5-öt húzunk esetében még komplikáltabb a helyzet és egy adott szám kihúzásának esélye még jobban eltér az 50%-tól. De sem dobókockánál, sem lottóhúzásnál nem számít, előzőleg mit dobtunk/mit húztak.

Attól, hogy valami vagy bekövetkezik, vagy nem, nem lesz 50% a valószínűsége.

2022. ápr. 6. 14:20
 13/36 Mojjo ***** válasza:
100%

Na, közben beelőztek.

@11: Pontosan.

2022. ápr. 6. 14:20
 14/36 A kérdező kommentje:

Mondjuk tudtam én ezt, de azt gondoltam, arra legalább van esély, hogy azt mondjam: kb. 70% a valószínűség, hogy az 12-est, és a 23-ast kihúzzák.

Ha ez esetleg megtörténne, akkor becsapnám magam, ha azt hinném, én számoltam ki. Egyszerűen csak véletlen volt.

2022. ápr. 6. 14:21
 15/36 anonim ***** válasza:
100%
Igen, csak tájékoztató jellegűek. És itt újra utalnék a „szerencsejátékosok tévedése”-paradoxonra; ugyanis a vélemények gyakran arra irányulnak, hogy ha egy számsorozatot kihúztak, azt (rövid időn belül) újra nem fogják kihúzni, mivel kisebb lesz a valószínűség. Pedig nem.
2022. ápr. 6. 14:23
 16/36 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Annak a paradoxonnak pedig utána fogok nézni.

2022. ápr. 6. 14:25
 17/36 anonim ***** válasza:
32%

Ha ötöslottóról van szó, az 5 szám kihúzásának valószínűsége: 1/90 + 1/89 + 1/ 88 + 1/87 + 1/86 = 0,05683 . . .

Azaz 5,6832 %.

2022. ápr. 6. 14:26
 18/36 anonim ***** válasza:
90%

#17, a válaszodban annyi félrevezetés van, hogy el sem lehet mondani... Inkább gondold át újra.

De ha már segíteni akarsz, akkor is előbb érdemesebb a klasszikus valószínűségi modellt megtanítani, és ha az már megy, utána lehet a valószínűségek szorzatával számolni.

2022. ápr. 6. 14:34
 19/36 Mojjo ***** válasza:
80%
@18: Alighanem azt akarta írni a 17-es, hogy az ötös szám kihúzásának esélye, nem azt, hogy az öt szám kihúzásának esélye.
2022. ápr. 6. 14:38
 20/36 anonim ***** válasza:
76%

#18 Válaszadó szerinted mennyi?

Ha 90 egymás után ötször húzunk, és a golyót nem tesszük vissza.

Mennyi egy adott szám kihúzásának esélye?

2022. ápr. 6. 14:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!