Elfogyhatnak ezek az anyagok?
Előre szólok, bármilyen ostobának hangzik a kérdés, komolyan gondolom és tényleg érdekel :D nem értek ehhez, laikus vagyok de ha valaki tudja a választ az jó lenne ha leírná.
Egyik nap csak úgy belém ütött a gondolat, hogy várjunk csak...
Ha te elültetsz egy magot.. Az felvesz "tápanyagokat" földből, tehát bizonyos anyagokhoz hozzá jut, és így lesz egy pici magból egy hatalmas nagy fa.
Ha te kivágod, majd elégeted ezt a fát, akkor abból hamu lesz. Tehát hogy az szerintem nem olyan anyag, mint amit a kis mag felvett hogy fa legyen belőle. Mondhatjuk, hogy az az anyag, amit a mag felvett, hogy fa legyen belőle, elpusztul, és abból lesz a hamu.
Nem tudom hogy a hamu a természetben milyen "feladatot" lát el, tehát hogy tápanyag lehet-e, de azt feltételezem itt, hogy az ilyen abszolút szervetlen dolog.
Ha ez az anyag így ég, és fogy, lehetséges hogy egy napon már nem lesz elég ilyen anyag a földön? Tehát ez kifogyasztható?
Akár nagyon, nagyon hosszú távon. Mert azt értem én hogy ha a fa úgy pusztul el hogy lebomlik, az visszajut a természetbe így-úgy.. De ha elég. Azzal nem lesz kevesebb ebből a valamiből?
Nem, összességében minden anyag visszakerül a körforgásba, más-más módon ha égeted, vagy elkorhad. Ha égeted akkor égéstermékek keletkeznek, egy része hamuként marad ott a földön, a többi gázként, koromként, stb. a légkörbe kerül, és távolabb hullik vissza, vagy levegöböl építi be egy másik növény (pl. a CO2-t). Ezek helyére viszont máshonnan ugyanúgy odakerül az anyag.
A termöföldek azért vesztenek sok tápanyagot, mert onnan zöldségként, gyümölcsként, magokként, takarmányként mi emberek hordjuk el a produktumot. Emiatt kell trágyázással pótolni. Az esöerdökben pl olyan gyors a körforgás, hogy a lehullott korhadó növényi részeken nö a következö növény, ott vékony talajréteg van csak, alatta az alapközettel. Ezért nagyon nagy probléma az erdöírtás ott.
Az anyag átalakul, nem vész el :)
Alapból a hamu kb. az az anyag, amit a földből felszívott a növény.
Nem pontosan, de nagyjából.
Csak akkor fogy el, ha elviszed onnan, vagy ha az eső/folyóvíz elviszi.
Am jogos kérdés.
Pl a foszfor alapú műtrágyákkal előbb utóbb komoly gond lesz.
Kibányásszák a foszfor tartalmú kőzetet, aztán foszfor műtrágyát csinálnak belőle, az megy a földekre.
A földekről viszont kimosódik, vagy a terményeken és a székleten keresztül lefolyik az óceánokba.
Annyira eloszlik, hogy nem lehet újra összegyűjteni, és trágyává alakítani.
A jelenlegi népességet nem lehetne eltartani az aktuális termelési módszerekkel műtrágyák nélkűl. A foszfor lelőhelyek pedig végesek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!