Ha a fekete lyuk elszívja az univerzumból az anyagot, és megsemmisíti, akkor elfogyhat egy idő után az anyag az univerzumból, ha nem keletkezhet új?
Anyag nem semmisül meg,csak átalakul, kivéve anyag-antianyag találkozásnál, mert ott megsemmisül mindkettő.
Azonkívül, egy fekete lyuknak nem végtelen a vonzáskörzete. A szívóhatása a közepétől kiindulva folyamatosan csökken, és egy idő után teljesen elenyészik.
Na azt nem tudjuk egyáltalán.
Az elméletek szerint a fekete lyuk eseményhorizontján belül a tér és idő hétköznapi fogalmai elvesztik értelmüket, velük az anyag is megszűnik az lenni, aminek ismerjük. Nem semmisül meg, a tömege hozzáadódik a fekete lyuk tömegéhez. De ennyi az, amit tudunk róla.
Visszatérve az alapkérdésre, igen, legalábbis részben igen, a világegyetemünk feltételezett halála idejére a fekete lyukak az Univerzum anyagtartalmának jelentős részét meg fogják enni. De nem ez lesz a világegyetem halála, és az oka sem ez lesz.
Csak teóriák vannak. És elég ellentmondóak is vannak. Az egyik az, hogy az univerzum (véges, sőt az ősrobbanás óta változatlan) összes energiatartalma előbb-utóbb olyan nagy térfogaton oszlik el, hogy a lokális energiakoncentráció kevés lesz ahhoz, hogy anyag létezzen. Széthullanak az atomok a legelemibb szubatomi részecskékre.
De ez csak egy a sok lehetséges változatból. Úgy néz ki, jelen fizikánk szerint a Nagy Reccs, vagyis az, hogy minden visszaesik egy kezdeti pontba, szóval ez a lehetőség kiesett. Így is maradt még lehetőség dögivel. Biztosat nem tudunk.
én csak eddig ezt az egy hipotézist olvastam, pont a nagy reccs-eset, van is róla kérdésem, de a válaszolók szkeptikusak, lehet rosszul fogalmaztam meg.
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudoma..
Miért esett ki ez a lehetőség a jelen fizikánk szerint?
Mert ahhoz a tágulásnak lassulnia kéne, hogy feltételezni lehessen egy megállást és aztán visszaesést.
Ehhez képest a világegyetem gyorsulva tágul.
Ráadásul a fekete lyukak párolognak.
Ha a világ eléggé lehűl majd, és ritka lesz, akkor - nagyon hosszú idő alatt - szépen el fognak párologni, és kiszabadul belőlük minden.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!