Miért mondják, hogy nehéz megtanulni a szerves vegyületeket?
Idén érettségizem emelt kémiából és kb 1 hét volt mire megtanultam fejből az összeset.
Miért panaszkodnak, hogy nehéz megjegyezni?
Van kb. 100 vegyület, de ezt 1 hét alatt simán be lehet nyalni.
Most a kérdésnek mi a lényege, azon kívül, hogy ügyesen megtanultad a 100 szerves vegyületet egy hét alatt? (Amúgy azt sem értem, miért egy hét alatt kellett őket megtanulni. Korábban nem tanultátl róluk.)
Abban mondjuk igazad van, hogy a szerves vegyületek jellemzőiben van logika. De ahogy előttem írták, az ördög a részletekben rejlik, a középiskolás és az egyetemi szerves kémia nagyon nem ugyanaz a kategória. Például:
"Szerintem is húzósabb a szervetlen a sok reakció miatt."
Középiskolai szinten tényleg nem olyan bonyolutak a szerves reakciók. Na egyetemen előjönnek olyan finomságok, min az SN1 és SN2 nukleofil szubsztitúció, elektrofil szubsztitúció, egyökös szubsztitúció, nukleofil, elektrofil és gyökös addíció, stb., plusz ehez az elektronszívó és elektron küldő csoportok. És még enek is megvan a logikája (bár bevallom, ez még fénykoromban sem ment csont nélkül), de akkor ott van a kérdések atombombája: melyik reakciónál milyen katalizátort használnak? Na abban aztán nincs logika (legalábbis én nem tudok róla, de ha valakinek van tippje szóljon!), be kell nyalni mind az egymillió reakciónál!
Mindenesetre ha jól megy a szerves kémia, örülj neki! Elég nagy különbségek vannak abban, hogy kinek mennyire fekszik. (Nyilván a tanár ijesztgetése sem biztos, hogy segít.)
Megjegyzem, tapasztalataim szerint az egyik kritikus pont a szerves kémián belül az izomériák kérdése. Ha már így belementél, azt megkérdezhetem, mennyire megy? (Mondjuk olyan finomságokba, mint az abszolút konfiguráció vagy a Fischer-prohejkció, nem megy bele a középiskolai kémia, bár egyébként az sem olyan megtanulhatatlan.)
Én pár éve érettségiztem, de meg nem tudom mondani, hogy mi az a 100 vegyület, amit meg kell tanulni... :D
Mármint nyilván a funkciós csoportokat, meg a reakciókat, tulajdonságokat megtanulja az ember, de egy olyanra se emlékszem, hogy na most akkor megtanulom az alkoholokat. Egyedül az aromás gyűrűsök voltak talán azok, amiket úgy tényleg "meg kellett tanulnom", de az ecetsav képletét sosem tanulta meg "direkt" az ember. Mármint annyi számításban, reakcióban előjön, hogy beleragad az ember agyába, egyfajta passzív módon. Bonyolultabb molekulákat mint egy cukor meg nem kérnek érettségin, még az alfa-L-aminosavakat sem kell megtanulni.
Szóval ja, kérdező király, hogy 1 hét alatt ment 100 képlet, ez egy nagyon jó képességre vall, remélhetőleg kamatoztatnod kell majd. A helyzet az, hogy te vagy a 0,01% a 99,99% mellett, szóval de, a szerves kémia sokak számára igenis nyögvenyelős, sokszor megfoghatatlan. Én se szerettem, mai napig ki lehet kergetni a világból a cukrokkal... :D
De te magad is leírtad, hogy azért mert jobban mint a szervetlen, mert ez jobban szeretted, élvezted - ergó nagy a befolyása a személyes tényezőnek is.
Nekem is személy szerint a szerves adta fel a leckét, de lehet az is rátesz egy lapáttal, hogy az mindig második félévben, meg érettségi előtt, a végefelé volt már, amikor már mindenki fáradt és süt a nap és senki nem akar a sulival foglalkozni. Akkroa én már teljesen lemerültem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!