Mitől függ egy egy elem vagy vegyulet (pl sók-savak, szénhidrát vegyületek, . ) színe?
Erre lehet kovetkeztetni az anyag kemiai tulajdonsagaibol?
Vagy pl honnan tudom, mikor mi milyen színű lánggal ég, amikor energia szabadul fel két égést tápláló anyag kozt?
Többnyire elektronátmenetek okozzák az anyagok színét. Ez lehet elnyeléses ami a "fehér" fényt módosítja illetve kisugárzásos adott hullámhosszakon. Nem lehet általános szabályt felállítani de ha létezik olyan elektronátmenet, aminek energiája a 400-800 nm-es hullámhosszú fénykvantumnak felel meg akkor a molekula színes. Például a sok konjugált (váltakozó) kettős kötéseket tartalmazók vagy az átmeneti fémionok többsége (kristálytér felhasadás).
A szénhidrogének azért nem színesek, mert az egyszeres C-H kötések elektronjait nehezebb gerjeszteni ami UV fotonnal lehetséges és ez nem okoz változást az emberi látás színérzékelési mechanizmusában. Azonban a gázlángban jelenlévő C2 és CH molekulagyökök (párosítatlan elektront tartalmaznak) a láng zöld és kék részét adják (termolumineszcencia jelensége).
Koszi!
Tehat minnel tobb konjugalt kotest tartalmaz, annnal vilagosabb?
Es hogy halad a szinskala feketetol feher fele? Gondolom a kek az elorebb van
Akkor most a C2 az kek ugye? Mert ha egyszeresen negativ akkor sotetebb mintha CH lenne ami 3xosan negativ lenne
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!