Melyik az a kémiai elem, amely egyaránt megtalálható kenyérben, húsban, tejben és fában? Levegőtől elzárt hevítés hatására valamennyi anyaggal ugyanaz történik?
Szén, hidrogén, oxigén, nitrogén, foszfor, kén, kálium. Ha jobban megnézzük még akad néhány.
Levegőtől elzárt hevítés - pirolízis hatására ezek az anyagok elbomlanak.
A folyamat csak nagyon durva általánosítással ugyanaz. Az azonos bomlástermékek aránya más lesz, és lesznek különböző agyagok is.
#1
A tejben mióta van foszfor? :)
"Milk and milk products are high in calcium and phosphorus. A half cup of milk (4 ounces) contains 111-138 mg of phosphorus."
Megadom a lehetőségét a tévedésüknek, de előbb szerintem egyrészt meg kell győznöd az összes szakirodalmat író kompetens tudóst a témában, másrészt a ScienceDirect megbízhatóságát is kétsége kéne vonni, amiből gyakorlatilag a kutatótársadalom döntő többsége is dolgozik széles e világon.
"The means of calcium concentrations ranged from 84 to 462 mg/L (median 252 mg/L) and for phosphorus the mean values ranged from 17 to 278 mg/L (median 143 mg/L). The median Ca:P ratio was 1.7 (range, 0.8 to 6)."
Nem kell sokáig keresni további cikkeket, amik szintúgy alátámasztják az előbbi cikket. A "milk phosphorus content site:sciencedirect.com"-ra rákeresve csupán 25700 találatot ad a Google keresője.
P.S.: a leírás alapján a fentebbi értékek anyatejből mértek, 50 év adatát felhasználva.
#6
Így már értem. Én arra gondoltam, hogy most a szerves vegyületekről beszélünk (mert a C, H, N szervesekben van). A foszfor meg foszfolipidekben, nukleinsavakban meg ATP-ben van. Ezek meg nincsenek a tejben. A szervetlen foszfor elképzelhető.
#2 Válaszadó valamit nagyon félreértettél. Nem állítottam, hogy az elemek bomlanának.
A fa száraz lepárlása során (levegőtől elzárt hevítés) faszén, kátrány, ecetsav, metanol, víz, és különféle gázok képződnek.
Ha tejjel csináljuk ugyanezt több lesz a víz, és sok lesz az akrolein.
#3, #5 Válaszadó! Ha a tej elemzését, ppm (milliomodrész) szintig végezzük, nagyon sok nyomelemet találunk, kb. a periodikus rendszer harmadát ki lehet mutatni.
"3.3.8.15. A tej foszfolipidjei
A tej 30–50 mg/100cm3 koncentrációban tartalmaz foszfolipideket (3.3.10. táblázat). A tej foszfolipid-tartalmát befolyásolja a laktációs állapot és az évszak is; a kolosztrum foszfolipid-tartalma lényegesen nagyobb, mint a normális tejé, elérheti a 67–97 mg/100 cm3-t. A tejzsírban a foszfolipidek mennyisége 0,2–1,0% között mozog. Az anyatej foszfolipid-tartalma 80 mg/100 cm3, ami mintegy kétszerese a tehéntejének. "
Forrás: [link]
Mintha Buddha szobor esett volna a fejemre, úgy megvilágosodtam.
-"A tejben mióta van foszfor?"
- Körülbelül azóta, mióta az újszülött emlősöknek szüksége van foszforvegyületekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!