Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fokozatos melegítés -> nincs...

Fokozatos melegítés -> nincs olvadás, hirtelen melegítés -> olvadás; van ilyen?

Figyelt kérdés

Egy vitában merült fel ez. Az az állítás, hogy ha egy bizonyos fajta anyagot (műanyag v. gumi) az ember lassan hevít (vízben, forralással, úgy, hogy a még hideg vízbe teszi az anyagot, és úgy kezdi forralni a vizet), akkor az nem olvad meg, de ha a már forrásban lévő vízbe dobja bele utólag ugyanezt az anyagot, akkor megolvad.

Lehetséges ez?

Én mindig úgy tudtam, hogy az anyagoknak van egy bizonyos olvadáspontjuk, és csak ott olvadnak meg, előbb nem, függetlenül attól, hogy hogyan és milyen ütemben hevítődnek. Azt persze el tudom képzelni, hogy a hirtelen hőváltozás okozhat szerkezeti károkat az anyagban, de ha az anyag olvadáspontját nem éri el a hőmérséklet, akkor ugyan hogyan, miért olvadna meg?

2017. szept. 5. 18:26
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Az a béka, de nem nem olvad meg, hanem megfő, és nem megolvad, hanem kiugrik.
2017. szept. 5. 19:26
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

"Én mindig úgy tudtam, hogy az anyagoknak van egy bizonyos olvadáspontjuk"

Ezt bővítsd ki annyivan, hogy vannak anyagok, amiknek vannak átmeneti állapotaik bizonyos hőmérséklet tartományban (pl: lágyulás).

De az első bekezdésedben leírtak valóban nemléteznek.

2017. szept. 5. 19:38
 3/9 anonim ***** válasza:
Ez így amit írtál elég katyvasz. Viszont létezik olyan halmazállapot változás, amikor a szilárd anyag kihagyja a légneművé válás előtt a folyékony állapotot. Ezt szublimációnak hívjuk. Leglátványosabb a folyamat a szárazjégnél, de a sima hó, vagy vízjég is eléggé szublimál.
2017. szept. 5. 20:11
 4/9 anonim ***** válasza:

Ilyenről még nem hallottam.

Viszont túlhűtésről már igen. Pl. a tiszta vizet le lehet hűteni -40 fokra anélkül, hogy megfagyna. Ehhez az kell, hogy a kristályosodás ne tudjon megindulni.

2017. szept. 5. 20:17
 5/9 Wadmalac ***** válasza:

Valószínű, hogy a túlhűtés megfordítását hiszi valaki létezőnek és onnan ered a tévedés.

Azt nem tartom mondjuk kizártnak, hogy bizonyos vegyület-keverékek lassú melegítésnél reagálva magasabb olvadáspontú végterméket hoznak létre (bár ez szilárd állapotban azért nem egyszerű), és ez a reakció a keverék gyors melegítésénél nem megy végbe (vagy nem elegendő mértékben), így a keverék megolvad.

Kicsit sántító példaként lassan hevített alumínium-por levegőn szépen eloxidál, az oxidja meg jóval magasabb hőmérsékleten olvad.

2017. szept. 6. 07:36
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindannyiótoknak a válaszokat. :)
2017. szept. 6. 16:36
 7/9 anonim ***** válasza:

"Valószínű, hogy a túlhűtés megfordítását hiszi valaki létezőnek és onnan ered a tévedés. "

Én úgy tudtam h túl lehet hevíteni a tiszta folyadékot amiben nincs szennyező részecske amin megindulna a buborékképződés.

2017. szept. 7. 00:01
 8/9 anonim ***** válasza:

ja bocs, kevertem a jégfázissal

[link]

de itt se számít a melegítés sebessége

2017. szept. 7. 00:04
 9/9 Walter_Dornberger ***** válasza:

A fizikai kémiai megfontolásokat és levezetést egyelőre mellőzöm. (tegnap beírtam, de a lepontozók miatt inkább kitöröltem és nem küldtem választ).

A kérdésben kiírt lehetőség ellentmond néhány elvnek és szabálynak, (...) ezért (tiszta anyagnál (egy komponens), zárt, de nem szigetelt (anyagtranszport nem, hőtranszport igen) ) nem létezik.

A többkomponensű rendszerekben az egyik komponens késlekedő fázisváltásából származó látens hő is csak sietteti az olvadást, de a másodlagos kölcsönhatások (ami nagyon sok anyag lévén nagyon sokfélék lehetnek) miatt a priori ez nem jelenthető ki (de példát nem tudok rá mondani)

Érdeklődőknek a kémiai potenciál, a fázisváltás/szabadsági fokok száma (Gibbs-szabály) és a spinodális/binodális fázisdiagrammok környékén kell keresniük.

2017. szept. 7. 06:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!