Ha a tér a fénynél gyorsabban tágul akkor hogy lehet hogy látjuk a távoli galaxisok is?
10. "Vagy te, ha 8000 km-re nem tudsz eldobni egy követ, akkor azt hiszed, hogy 8 méterre sem tudod eldobni?"
Bocsi nem kötekedni jöttem csak nem értem. :(
Ez a 48 milliárd fényév ez miből számolódik?
Abból, hogy a galaxisok, amiket mi 13,4 (asszem) milliárd fényévre látunk, azok 13,4 milliárd fényévvel ezelőtt voltak ott + a tágulás mértéke.
9# jav
"Sőt tudtommal az egész látható univerzum kisebb mint a k.e."
Itt valami olyasmit akartam mondani, hogy a CMB a legkorábbi fény sem jön olyan messziről, mint a k.e. A k.e. még annál is sokkal messzebb van.
12:
"azok 13,4 milliárd fényévvel ezelőtt voltak ott "
Mármint 13,4 milliárd ÉVvel ezelőtt, nem?
A világegyetem tágulásának nem annyira sebessége, mint inkább mértéke van. Ezt fejezi ki a Hubble-állandó. Egy r távolságra lévő galaxis esetén a távolodás sebessége:
v = H * r
Ahol „v” a galaxis távolodásának a sebessége, „r” a közöttünk lévő távolság, „H” meg a Hubble-állandó. Hogy mennyi is pontosan a Hubble-állandó, az kérdés, több különböző mérési módszer némileg eltérő értékhatárt ad meg, illetve vannak itt még nyitott problémák.
De egyszerűbben fogalmazva minél távolabb van valami annál nagyobb sebességgel távolodik. Egy x távolságra lévő valami 1 km/s sebességgel távolodik, egy 2x távolságra lévő valami 2 km/s sebességgel távolodik, egy 10x távolságra lévő valami meg 10 km/s sebességgel távolodik. Képzelj el egy nagyon rugalmas gumivonalzót. Tegyük fel, valaki ezt úgy nyújtja, hogy 1 perc alatt lesz az eredetileg 1 cm-nél lévő jelzés 2 cm-re, tehát ez a jelzés 1 cm/perc sebességgel „távolodik” a 0-tól. Ami 2 cm-re volt, az 4 cm-re lesz, ez a jelzés tehát 2 cm/perc sebességgel távolodik. Ami 10 cm-re volt, az 20 cm-re lesz, tehát ez a jelzés 10 cm/perc sebességgel távolodik.
Azért tettem idézőjelbe a „távolodik” szót, mert mindeközben egyik jelzés sem ment a vonalzón sehova, ugyanott van, ahol volt eredetileg, pusztán a vonalzó esett át egy „mértéktáguláson”.
Így persze ha elég nagy ez a vonalzó, egy kellően messze levő pont már nagyobb sebességgel látszik távolodni, mint a fénysebesség. De ez nem ütközik a relativitáselmélettel, hiszen valójában a vonalzón a jelzések nem mentek sehova, és a gumivonalzó ugyan anyagból van, a tér viszont nem, így bár a távolodás mértéke ugyan magasabb a fénysebességnél, de valójában sem anyag, sem információ nem ment fénysebességnél nagyobb sebességgel.
Ha pontosan szeretnéd megérteni a kérdést, akkor ezt érdemes átolvasni:
16. Tudom hogy ez egy gyakori tévhit, és köszönöm a kimerítő választ. De nem pont erre voltam kiváncsi. Ugyanis nem akarom tagadni azt hogy a világegyetem gyorsabb lenne mint a fény.
Pont elenkezőleg.
Arra voltam kiváncsi hogy amennyiben egy bizonyos távolságot elérve már nagyobb ez a gyorsulás mint a fény. Akkor hogy lehetséges hogy ennél messzebbről is ide tud érni a fény.
De mostmár értem hogy még nem akkora az univerzum hogy ez legyen az állapot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!