Ha a tér a fénynél gyorsabban tágul akkor hogy lehet hogy látjuk a távoli galaxisok is?
Ezt fogalmazd újra, mert nem érteni.
A gyors tágulásnak az a hatása, hogy vannak olyan távoli galaxisok, amelyeket soha nem fogunk látni, mert a fényük már nem közeledik felénk, hanem távolodik.
Természetesen az ennél KÖZELEBBI galaxisokat látjuk!
A határvonal jelenleg 48 milliárd fényév. Eddig látunk el.
"A tér jelenleg nem tágul gyorsabban a fénynél"
De.
Jelenleg tényleg nem tágul gyorsan, de ettől még van az a távolság, ahol ez már fénysebesség fölött van.
Ahogy írtam: 48 milliárd fényév messzeségben.
Nem is fogja.
Nem értem a problémát.
A tágulás mindenhol egyforma.
Egyszer kiszámoltam, és úgy emlékszem, hogy 5 fényévre, a szomszéd csillag elvileg másodpercenként pár mm-t távolodna (a valóságban a galaxisok nem nőnek, ez csak egy elméleti érték).
Úgyhogy még egyszer: ami fény MESSZE van, az nem fog ideérni soha.
Ezt úgy képzeld el, hogy lufit fújsz fel, és hernyók másznak rajta.
Ha elég messze van tőled a hernyó, akkor soha nem fog odaérni hozzád, mert gyorsabban nő a lufi, neki meg fogy az ereje.
Még. Vöröseltolódva. De nem fogjuk örökre látni őket. Szimplán egy szerencsés időben születtünk, hogy még láthassuk őket.
A tágulás arányos a vizsgált térrész nagyságával. Pl ha fényévenként 1cm per év akkor észrevehetetlen, csak sok milliárd fényéves szakaszokon megfigyelhető.
Az a pont, ami éppen fénysebességgel távolodik tőlünk, a kozmológiai eseményhorizonton van.
A kozmológiai eseményhorizonton kűvül nem láthatunk sose semmit.
A látható galaxisok ezen belül vannak.
Sőt tudtommal az egész látható univerzum kisebb mint a k.e.
Azért látjuk, mert a 2 millió, meg a 100 millió fényév is SOKKAL kevesebb, mint a 48 milliárd fényév.
Vagy te, ha 8000 km-re nem tudsz eldobni egy követ, akkor azt hiszed, hogy 8 méterre sem tudod eldobni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!