Az elméleti fizika egyszerűbb szakterület?
Eleméleteket kell gyártani.
Peter Higgs-nek egy Nobel-díjat ért, 2013-ban az elmélete, miután bizonyították.
Mitől lenne egyszerű? Az elméleti fizika az egyik legigényesebb létező szakma világon a szellemi munkák terén.
Manapság meg csak akkor lehet benne igazán komoly eredményeket elérni, ha vezető beosztásban minden kísérleti eredményhez elsődleges hozzáférése van az embernek.
"csak kitalálni az elméletet"
Mindezt úgy, hogy ne az ezoterikus alja-weblapokon kössön ki, és ne ezen röhögjön az egész tudományos közösség. Úgy már azért kicsit macerásabb.
"Gondolom kevesebb matematikát is igényel."
Nagyon rosszul gondolod.
Hát akkor tényleg elég rosszul gondoltam.
De ha az összes egyetemen oktatott matematikát tudni kell hozzá, akkor kevesen alkalmasak erre a szakmára.
Úgy gondolom, hogy a matematika tanulható, a gimnáziumi matek mindenképpen.
De ha az egész egyetemi matekot tudni.. hát arra már születni kell. Kár. Nagyon szeretem a matematikát, de nem hinném, hogy töviről hegyire mindent meg tudnék tanulni.
Aki legutóbb matematikát tanított nekem, az a saját tudását is csak közepesre ítélte, noha 30 éve a pályán van.
Csak egy példa:
"...senki sem képes megoldani a húrok mezőelméletét, vagy hogy bármilyen más nemperturbatív eredményt hozzon ki a húrelméletből. A feladat kristálytiszta, de a sors iróniája, hogy a megoldása olyan technikákat igényel, amelyek túlmutatnak a fizikusok jelenlegi képességein. Érdekes tény, hogy miközben a huszonegyedik század fizikája véletlenül belepottyant a huszadik századba, a huszonegyedik század matematikája még nem született meg; s már csak ezért is él ez a probléma, hogy a jelenben e húrok mezőelméletét nem tudjuk megoldani."
Jó, tudom, ez a matematikusok feladata, de azért egy elméleti fizikusnak is képben kell lennie. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!