Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Látott már a földön valaki...

Látott már a földön valaki atomot? milyen kamerával lehet látni vagy mikroszkoppal? vannak egyáltalán valodi képek? én egyet sem találok

Figyelt kérdés

2022. febr. 18. 12:58
 1/9 anonim ***** válasza:
95%

Kis jóindulattal igen.

Mondjuk inkább molekuláról keress képet. Az atom az egy gömb, és nem tudom, mit akarsz látni azon az árnyékképen, amit látni lehet róla. Egy molekulának legalább egyedi alakja van.

Alagútmikroszkópnak hívják azt, amivel ilyen képet lehet készíteni.

2022. febr. 18. 13:13
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
A múltkor kérdeztem vmi hasonlót, belinkeltek a kedves válaszolók pár fotót grafit szénrácsáról és hasonlókról. Vmi elektron mikroszkópot emlegettek, de én nem értek hozzá. Az jött le nekem, hogy techikailag megoldható, és nem extra dolog.
2022. febr. 18. 13:23
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha xenon atom megfelel, akkor itt láthatod. Mármint amilyen képet alkotott egy pásztázó elektronmikroszkóp. [link]
2022. febr. 18. 13:36
 4/9 krwkco ***** válasza:
95%

"Látni" nem lehet az atomokat. Az atomok a magot körülvevő elektronfelhőből állnak. Annak a részleteit nem lehet vizsgálni a határozatlansági elv miatt.

Ahogy 1-es írta alagutmikroszkóppal (ami nem ugyanaz, mint a pásztázó elektronmikroszkóp, amit 3-as írt) kis felbontással le lehet tapogatni a határvonalait. Azt, hogy van ott valami dudor egy sík felületen.

De ez csak annyira "látás", mint amikor a vakok végigtapogatnak egy szobrot.

2022. febr. 18. 14:12
 5/9 anonim ***** válasza:
93%
Az atomok létéről és szerkezetéről követett módszerekkel szereztünk tudomást. Az emberi látás fény által történik, és a látható fény hullámhosszánál kisebb objektumokat már semmilyen optikai mikroszkóppal nem lehet látni. A legnagyobb atom is sokkal kisebb, mint a legrövidebb hullámhosszú látható fény.
2022. febr. 18. 14:23
 6/9 Tak ***** válasza:
100%

Itt van

[link]

ez meg magyarul ugyan az röviden

[link]

2022. febr. 18. 18:05
 7/9 anonim ***** válasza:
85%

Gyereke, ne keverjétek már össze az elektronmikroszkópot az alagútmikroszkóppal.

Közük nincs egymáshoz.

2022. febr. 18. 18:25
 8/9 krwkco ***** válasza:
100%

1 Nem vagyunk gyerekek

2 Csak 3-as és 2-es írt elektronmikroszkópról, de 2-es megírta azt is, hogy nem állítja, hogy biztosan hogy arról van szó.

2022. febr. 18. 19:25
 9/9 anonim ***** válasza:
83%
Az atomot nem lehet látni, mert vagy elmegy mellette a foton, vagy elnyelődik az atomban. Az elnyelődőtt foton helyett előbb utobb visszasugároz egy másikat az atom. Ez igy kb olyan mintha egy puskát akarnánk megismerni, látni az általa kilőtt lövedékek által. Csak az tudjuk, hogy ott egy atom, ami fotonokat sugároz, de a részletek, alak, méret nem derül ki.
2022. febr. 18. 23:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!