A felezési időnél miért a természetes logaritmust használjuk?
A fenéket. Több helyen van a fizikában olyan, hogy ráböknek valamire és az lesz, de a bomlástörvény nem az az eset.
A bomlástörvény azon alakjában, amelyben a paraméter az átlagos élettartam (elbomlási idő várható értéke, ha valszámos szemüvegen keresztül nézzük), abban az alap "e". Ez egy matematikai tény.
És hát ez az oka. A fizikalag természetes mennyiségek úgy kapcsolódnak egymáshoz, hogy "e" áll ott, nem pedig akármi más konstans. Akár ki is mérhető az "e" a bomlástörvénnyel.
> Logaritmikus skálával pedig az exponenciális folyamatok ábrázolása megkönnyíthető.
Ez nem tudom mi akar lenni, de szerintem én még 2-es alapú logaritmus skálát sem láttam, nem hogy természetes alapút.
Nem tudom pontosan, mit értesz az alatt, hogy a felezési időnél a természetes alapú logaritmust használjuk.
Mindenesetre a természetes alapú logaritmus úgy kapcsolódik a radioaktív bomláshoz (és minden elsőrendű reakcióhoz), hogy ha a
dN/dt = -λ*N
deifferenciálegyenletet megoldjuk - ami a radioaktív bomlás sebességének egyenlete (λ a sebességi (vagy bomlási) együttható) -, akkor a
N(t) = N(0)*e^(-λ*t)
egyenletet kapjuk eredményül.
#4 :
Ettől még ha az 1/λ -nak nem lenne fizikai jelentése, akkor az
: N(t) = N(0)*e^(-λ*t)
nem lenne egy létező, szakirodalomban megtalálható képlet.
A képletek fizikai dolgokat kapcsolnak össze, olyan képlet, amiben két nem fizikai dolog van, "e"-t és "λ" is, teljesen haszontalan. Legalábbis, ha jól értelmezem a kérdést.
(BTW a felezési időre vonatkozó képletben 2-es alapú exponenciális van, és a természetes logaritmus ott jön be, amikor az ember a felezési időt az élettartammal akarja kifejezni, de ebben semmi konvenció nincsen, vagy hogy e-vel szeretnek dolgozni, így szépek a képletek, hanem egyszerűen ezek létező/természetes fizikai mennyiségek, és ilyen relációban állnak.)
"A képletek fizikai dolgokat kapcsolnak össze, olyan képlet, amiben két nem fizikai dolog van, "e"-t és "λ" is, teljesen haszontalan."
Ezt természetesen igaz. Ugyanakkor szerintem a "dN/dt = -λ*N" képlet elég egyértelműen megadja a λ fizikai jelentését. Ez az együtható adja meg, hogy hogyan függ az izotóp bomlásának sebessge az izotóp mennyiségétől.
"BTW a felezési időre vonatkozó képletben 2-es alapú exponenciális van"
Igen, erre céloztam azzal, hogy nem értem, a kérdező pontosan mire gondol.
"amikor az ember a felezési időt az élettartammal akarja kifejezni"
Ami viszont szintén az általam felrt egyenletből következik.
" hanem egyszerűen ezek létező/természetes fizikai mennyiségek, és ilyen relációban állnak."
Az általam feléírt egyenletek (és a linkelt levezetés) pontosan azt mutatja meg, miért állnak ilyen relációban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!