Szerintetek lehet -e megoldása a "x=x+1" egyenletnek? (Pl. az egész számok halmazán) Ha lenne megoldása, akkor hányféle?
x-x=1
Ha egy természetes (vagy akár valós) számból levonom önmagát, akkor nullát kapok. Nulla nem egyenlő eggyel.
A határérték egy teljesen más dolog. Attól, hogy a végtelenhez tart mondjuk a természetes számok sorozata, tetszőleges két egymást követő elemére ugyanúgy igaz minden állítás, ami pl. az első két elemére.
Bravo! Szegény Cantor valószínűleg pont abba (is) őrült bele, hogy a természetes számok kardinális száma éppen "x" lesz, tehát egy változó, nem pedig egy hagyományos szám (hogy miért feltételezem, talán hagyjuk). A másik megoldás (mivel paradoxonról van szó) nyilvánvalóan "prokopfos". De mi lehet (a nem matematikai jellegű) harmadik (én hármat találtam eddig) megoldás, amire igaz, hogy "x=x+1"? Mi az, amit ez a képlet tökéletesen leír?
De nem igaz magára a teljes halmaz számosságára (megszámlálhatóan végtelen számosságú), azaz a kardinális számára.
Inkább arról indíts szavazást, hogy mekkora idióta vagy:
1. Prokopf=végtelen nagy idióta
2. Prokopf értelmi színvonala=mínusz végtelen
Mindkettőre igen a válasz.
Teljesen érthetetlen, hogy miért kell ilyen értelmetlen, semmire nem használható eszetlen baromságokkal foglalkozni.
Prokopf honvéd: Gázálarcot, teljes menetfelszerelést fel! Harchoz! Irány a végtelen! Lapos kúszás indulj! Bár te még katonának sem felelnél meg, te gyagyás.
Jó a te megközelítésed is, tökéletesen feltárja a problémát, ezért kiegészítem a válaszomat. A kardinális számok ugyanis önmagukban is paradoxonok. Én úgy fogalmaznám meg, hogy (") irányított (") számok (a Vortex jelöléssel azt kívánom kifejezni, hogy a megnevezést valószínűleg én használom először, de nem vagyok biztos benne), azaz egyik oldalról zártak (a végtelen irányába nyitottak). Azaz ha a természetes számok számosságát "T"-vel jelölném, akkor "T-T=0" igaz lenne, de ugyanakkor "T=T+1" is az (mivel T éppen a természetes számok kardinális száma). A "Prokopf megközelítés" ettől különböző másik megoldást ad. De pont az előzőek miatt a "T" is jó megoldás.
Ez most nem jött be.
Bocsi pontatlan voltam. A kardinális számok alatt végig a végtelen számosságú halmazok kardinális számait értettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!