Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerintetek fizikai terünk...

Prokopf kérdése:

Szerintetek fizikai terünk hány dimenzióval rendelkezik? Tekinthetnénk -e a nullára (de akár az origóra is) úgy, mint egy plusz hozzáadott dimenzióra?

Figyelt kérdés

Fermat a "nagy Fermat sejtést" az egész számokra vonatkoztatta. Ezért ha valaki nekilát a bizonyításának, az első lépések egyike, hogy bizonyítja, elégséges feltétel a pozitív egészekre bizonyítania. Sokat gondolkodtam azon, Fermat miért nem eleve a pozitív egészekre vonatkoztatta, és utána terjesztette volna ki minden egészre. Arra jutottam, hogy lehet mókamester (is) volt, de sokkal inkább még nagyobb zseni. Ezzel ugyanis sejtésének majdani (jövőbeni) igazolását eleve metrikafüggetlenné (vagy ha úgy tetszik metrikakonformmá) tette.

Metrika. Ez egy nagyon fontos dolog.

2022. jan. 24. 05:40
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Mert reményeim szerint elég hamar lesz.

2022. jan. 26. 12:00
 12/15 Gofrisütő ***** válasza:
Már akkor van haszna, ha élvezel erről beszélni, de ha minden relatív, akkor egy tengelyen negatívba menő számok nem lehetnek az origó hiánya miatt. Én őszintén nem annyira értem ezt a témát, de ha több pont van egy helyen, az ellentmond a tér deffiníciójának, mert az a pontok közötti távolságot foglalja magába, ha nem tévedek, ami sokszor van. De ha a fizikai térről beszélünk, akkor meg nem lehet gyakorlati haszna, amennyiben nem lehet elérni a többi pontot, se bebizonyítani, akárcsak a magasabb dimenziókat. De valószínűleg csak zagyvaságokat beszélek.
2022. febr. 5. 17:05
 13/15 anonim ***** válasza:
59%

Na!

Ez végre egy értelmes kérdés, Prokopf mintha fejlődne... lassan eléri U. Xorter színvonalát.

Kár hogy másolt... de valahol el kell kezdeni.

Egy hasonlatot mondanék erre:

van egy jó nagy telked, szilvafákkal. A fákat megrágták a hernyók, és mindegyik készít magának egy járatot a bebábozódáshoz.

Ezek ugye mind egy-egy dimenziónak tekinthetők. A különbség az, hogy ebbe csak a hernyó tud bemenni, te nem.

Míg a kert 3 dimenziójában szabadon mászkálsz.

Na, a valóságban is hasonló a helyzet: 3 dimenzió hatalmasra megnőtt, míg az összes többi elemi méretű maradt.

Tehát neked igazából majdnem mindegy, hogy mennyi van belőlük... talán csak annyi az érdekes ebből, hogy jövőre mennyi hernyóra számíthatsz.

(A valóságban pedig: milyen extra dolgokat tudnak csinálni azok az elemi részecskék, amelyek elférnek ezekben a dimenziókban).

2022. febr. 5. 19:41
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
"Viszont matematikailag több mint 10 dimenziót tudunk leírni" Jó ez végtelen dimenziónak is, matematikailag akárhány dimenziót le tudunk írni, és tudunk használni. Most legútóbb egy 70 dimenziós térben számoltam különböző dolgokat.
2022. febr. 5. 21:14
 15/15 A kérdező kommentje:

😆Javíthatnál a térlátásodon.

2022. márc. 1. 08:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!