Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Folyadék 35 °C-on forralása,...

Folyadék 35 °C-on forralása, majd lehűtés 5°C-ra milyen módszer?

Figyelt kérdés

Sajnos nem tudtam felvenni, csak nagyvonalakban emlékszek vissza.

A da vincin volt tegnap este, hogy az epret leszedték, majd összetrancsírozták homogénné. A cél az volt, hogy elpárologjon a víztartalma, minden más megmaradjon, azaz kiszárították úgy, hogy ne emelkedjen 40 fok fölé semmiképpen. Így alacsony légnyomáson, 35°C-on "forralták" el. Nyilván annyira szívták le a levegőt amíg a 35 fokos forráspontot el nem érték és így hidegen párologtatták el belőle. Ezután a maradékot lehűtötték 5°C-ra és szépen összeállt egy lappá.


Mi volt ez a módszer?


2022. jan. 7. 19:25
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
87%
Hagyjuk...a kuktában csak akkor indul forrásnak a víz, amikor kinyit a szelep a tetején, addig csak nő a nyomás, és a víz hőmérséklete.
2022. jan. 8. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/27 A kérdező kommentje:
Nem. Ott a gőz akkor jön ki amikor már fel van forrva és a feszítőereje legyőzte a súlyszelep ellennyomását. Pont úgy mint a gőzgépnél. Addig bent kavarog. Azért anyira van beállítva, mert magasabbra nincs szükség. Lehetne, de nincs rá szükség, 120°C-ra van szükség. Ha lekapod a súlyszelepet akkor normál légköri nyomáson lesz és 100 fokon forrna, vagyis mivel lekapod idő előtt, hirtelen kitágul és munkavégzésre lehet használni. Gőzgépként. A kotyogós kávéfőző szintén hasonló, ott is kicsit magasabb lesz a nyomás a súlyszelep miatt, majd ez rászabadul a kávéra amikor felemeli a gőz a súlyt. Ha kicseréled a szelepet könnyebbre, "hidegebb" lesz a kávé is, mert alacsonyabb nyomáson, így alacsonyabb hőmérsékleten fog felforrni. A szuvidzacskóból hiányzik az a kondenzátorfelület amiben visszahűlhetne a gőz folyadékká. A hűtőgépnél ez megvan, a heatpipe hűtőbordáknál ez megvan. Viszont ha a szuvidzacskót behajítod a hideg vízbe azon is ki fog csapódni a víz pont úgy mint az ablaküvegen, csak a benne levő hús lehűléskor szivacsként magába szívja.
2022. jan. 8. 22:18
 23/27 anonim ***** válasza:
80%
És mi van a nyomottvizes atomreaktornál, ahol 150 baron 300 fokos víz van, és nem forr?
2022. jan. 8. 22:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/27 A kérdező kommentje:

[link]


A kukta működési elve kimondottan egyszerű: zárt edényben, nagy nyomású gőzzel való főzés. Az edénybe bezárt nagy mennyiségű gőz emeli a nyomást, ami segít az ételeknek hamarabb megfőni. A nagy nyomás alapvetően két úton is katalizálja a hőkezelési folyamatot: egyfelől emeli a bent lévő víz vagy folyadék (pl. bableves) forrási pontját. Ez azt jelenti, hogy a bablevesünk nem 100, hanem mondjuk 130 fokon rotyog, így hamarabb készül el. A víz forráspontját ugyanis nagyban meghatározza az őt érő nyomás. A Himalája tetején például sosem főne meg a bablevesünk, ott ugyanis 100 fok alatt forr a víz, hiszen alacsonyabb a nyomás. Másfelől az extra nyomás a forró folyadékot egyszerűen belepasszírozza az ételbe, ezáltal is gyorsítva annak elkészülési idejét.


Az extra nyomás azonban extra felelősséggel is jár: a kukták igazi bajkeverői voltak a konyháknak, ugyanis egyfelől fel tudtak robbanni, másfelől pedig a szerkezet kinyitásakor felcsapó forró gőz nagyon csúnya forrázáshoz hasonló sérüléseket tudott okozni. A robbanásveszély mára szinte elenyésző tényező, ugyanis a modern szerkezetek gyártóinak egyre szigorúbb biztonsági előírásoknak kell megfelelniük. Apropó, a kukta a tetején található kis szelepről is ismerhető meg igazán – ez a szelep elég hangosan fütyül, ha a kuktában a folyadék elérte a forrpontját, ebben az esetben mérsékelni kell a lángot a kukta alatt, hogy ne keletkezzen abban veszélyes túlnyomás.


Alapszabályok

Van néhány további alapszabály, amit ha betartunk, akkor a kuktánk kezes bárány módjára fog szolgálni minket. Az első, hogy mindig tartsuk tisztán, főleg a szelepnél és az illeszkedésnél – a dugulás vagy a rossz záródás bajt hozhat a fejünkre. Másfelől sose töltsük a kuktát csurig, nagyjából legfeljebb a kétharmadáig lehet benne folyadék: így a gőz biztonságosan mozog az edényen belül. Működés közben is ellenőrizzük, hogy az erre való szelepen kívül nem szökik-e valahol ki a levegő. Végül a kukta felnyitásakor lehetőleg egyedül álljunk mellette, és előtte a nyomást folyamatosan csökkentsük benne: erre a modern szerkezeteken vannak külön leengedő szelepek.

2022. jan. 8. 22:26
 25/27 A kérdező kommentje:

Kötözködőském: 123 bar van ott és 300 °C


[link]

A Paksi Atomerőműben négy nyomott vizes reaktorblokk működik, ezek két zárt vízkörből, a primer és a szekunder körből állnak. A nyomott vizes reaktortípus jellegzetessége, hogy a primer köri víz nagy nyomás alatt (123 bar) áll, ennek köszönhetően a vízkörben áramló közeg 300 Celsius-fok körüli hőmérsékleten sem forr el.


[link]

Keresd ki alul a 300°C-ot majd nézd meg mekkora forrásponti nyomás tartozik hozzá.

2022. jan. 8. 22:33
 26/27 anonim válasza:
56%
liofilizálás?
2022. jan. 19. 13:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/27 A kérdező kommentje:

Nem, nem az más. Ott hirtelen lehűtik minusz sokra előbb és megfagy, majd ezután vákumozzák és így szárítják ki.


Itt viszont nincs fagyasztás, se forró víz és ez a lényeg. Levákumozzák egészen addig, hogy 35°C-on forrni kezdjen és így párologtatják el a vizet, azaz így sűrül be. Ezután lehűtik 5°C-ra.

2022. jan. 19. 14:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!