Folyadék 35 °C-on forralása, majd lehűtés 5°C-ra milyen módszer?
Sajnos nem tudtam felvenni, csak nagyvonalakban emlékszek vissza.
A da vincin volt tegnap este, hogy az epret leszedték, majd összetrancsírozták homogénné. A cél az volt, hogy elpárologjon a víztartalma, minden más megmaradjon, azaz kiszárították úgy, hogy ne emelkedjen 40 fok fölé semmiképpen. Így alacsony légnyomáson, 35°C-on "forralták" el. Nyilván annyira szívták le a levegőt amíg a 35 fokos forráspontot el nem érték és így hidegen párologtatták el belőle. Ezután a maradékot lehűtötték 5°C-ra és szépen összeállt egy lappá.
Mi volt ez a módszer?















Gondolkozz egy kicsit és megérted.
Ott nem a cél, hogy levidd, hanem a járulékos eredmény az, hogy lemegy, hiszen a zacskóban alacsonyabb lesz a légnyomás, megvákumozták. Ha mondjuk 85 fokon szuvidálsz akármit aminek van víztatalma, akkor van esélyed a zacsiban levő cucc víztartalmát megforralni azon az alacsonyabb hőfokon.
Persze ki tudja mennyi az annyi, a papíron 600mbar mennyire sikeredett. Az ipari vákumozók állítólag még jobban kiszívják, így az azokkal bezacskózott cucc esetén még alacsonyabb lehet a forráspont. Ráadásul nem is tiszta vízről van szó, így több és kevesebb is lehet.





Már miért ne forrhatna fel? Lecsökkentették a belső nyomásátt majd felmelegítik. Gőzzé fog válni az a víz ami benne van, ki is folyik pont ezért a húsból a leve, ha a nyomáscsökkentés és a szuvidhőmérséklet keresztezi egymást. NEM 100 fokon fog forrni, hanem alacsonyabb hőmérsékleten. Igen, minden a zacsiban marad, és ha szuvidálás után belehajítják a jeges vízbe akkor vissza is szívja a kifolyt levet. Ha viszont kivágják melegen a zacskóból akkor kiönthető belőle a lé. De ha a szuvidálási hőmérséklet nem keresztezi a bevákumozási légnyomás forrpontját akkor nem fog felforrni.
Az indító kérdésnél is pontosan ugyanez történik, csak ott még alacsonyabb nyomáson, a hozzá tartozó 35°C-on párologtatják el (forralják el) a vizet az eperből. kifejezett cél az, hogy ne főzzék meg, ne változzon meg a tápanyagtartalma, csak vízmentesüljön.





A 100 fokos forrás 1 bar esetén van, víznél.
Ha alatta van a zacskóban a légnyomás akkor valahol alatta forr fel. Elvileg 0,6bar van. Nem kell elérnie a 100 fokot, hogy forrjon, ha víztartalma van és melegítik kívülről (forró vízbe dobják).
A kuktában magasabb a nyomás, magasabb a forráspont. Pontosan ugyanaz történik csak fordítva. A kukta akár zacskóból is lehetne és bedobhatnád a forró olajba, feltételezvén, hogy a zacskó ellenáll a nyomásnak, nem jön ki belőle semmi, és nem is olvad el az olajban. Ha kész, kiveszed normál hőmérsékletre, visszahűl normál belső nyomásra. Ha bevágod a hűtőbe, összemegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!