Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha NaCl oldatban egy fémszeget...

Ha NaCl oldatban egy fémszeget és egy rézcsavart teszek elektrodnak akkor milyen anyagok keletkeznek?

Figyelt kérdés
A vasszögnél elkezdett pezsegni és zöldes sárgás vízet kaptam. A rézcsavar szürke lett. Mi ez a zöldszínű folyadék?

2022. jan. 5. 17:17
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Nem éreztem ezért is gondolom nem volt.
2022. jan. 5. 18:38
 12/19 sadam87 ***** válasza:
Értem, akkor passzolok a gázképződésre vonazkozóan. :S
2022. jan. 5. 18:40
 13/19 A kérdező kommentje:
Mi van ha a vízben csapodott ki a klór és azért ilyen zöldes színű? :D
2022. jan. 5. 18:41
 14/19 A kérdező kommentje:
Vagy ez baromság?
2022. jan. 5. 18:41
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
A naszcens klór és az oxigén kis áramerősség esetén csaknem maradéktalanul az elektródákat korrodálja. A katódon felszabaduló nátrium azonnal reagál a vízzel és az oldat többi összetevőjével. Az esetleges hidrogénnek van még némi esélye elszökni, miután molekuláris gázt (H2) képez. Az oldatban úszkáló klór klorátokat is képez az NaOH-val a fémkloridok mellett. Nagyon összetett folyamatok játszódnak le a leírt esetben, tehát nem lehet csak úgy pontos választ adni.
2022. jan. 5. 18:58
 16/19 anonim ***** válasza:
Ja, és gondolom csapvizet használtál, ami nem tiszta H2O. A technikai vas szenet és egyéb ötvözőket is tartalmaz - főleg betonszeg használata esetén. Az egész téma kielemzésére egy doktori disszertáció sem elég.
2022. jan. 5. 19:01
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Én egyszer akkusavat elektrolizáltam két saválló-acéllemez között. Az oldat először átment a szivárvány összes színén, míg végül sötétzöldre állapodott meg. (Nem véletlenül kapta a króm ötvözőanyag a beszédes nevét.)

Az egész műveletből az a felfedezés született, hogy az anódlemez felülete igencsak szép, egyenletesen matt felmarást kapott, amilyet az orvosi műszereken látni néha. Most már én is tudok ilyen felületkezelést csinálni, nehezen beszerezhető vegyszerek nélkül!

2022. jan. 5. 19:11
 18/19 A kérdező kommentje:
Ezt én is kipróbálom valamikor :)
2022. jan. 5. 19:38
 19/19 A kérdező kommentje:
Még sok mindent kell tanulnom felfedeznem a kémiában. Kísérletekkel megfűszerezve a tanulás nagyon élvezetes.A legújabb hobbim lett :D Persze csak ésszel és nem túl veszélyes kísérletekkel :P
2022. jan. 5. 19:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!