Ha NaCl oldatban egy fémszeget és egy rézcsavart teszek elektrodnak akkor milyen anyagok keletkeznek?
A csillagközi bolygókat jellemzően gravitációs mikrolencsézéssel tudják észeleni. Ehhez az szükséges, hogy a bolygó pont elhaladjon egy, a háttérben levő csillag előtt. Értelemszerűen ennek nagyon kicsi az esélye. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy ezt észelelni is kell, márpedig a 9. bolygóról még azt sem tudjuk, hogy pontosan merre van (már ha egyáltalán létezik).
Emellett a nagy méretű kóborló exobolygókat lehet infravörös távcsövekkel is keresni, mert a gravitációs összehúzódásuk miatt melegebbek a környezetüknél (akkor is, ha nics a közelükben csillag). De ez csak nagyon nagy (legalább Jupiter tömegű) bolygóknál hatékony, a feltételezett 9. bolygó pedig jóval kisebb, talán 5-10 földtömgenyi lehet.
Hú, bocsánat, ez teljesen más kérdéshez ment volna. :(
Akkor azért ide is próbálok válaszolni. Csak kéne tudni, pontosan mit is csináltál. A keresőszavak alapján gondolom, elektrolizáltad őket, de nem adtad meg, melyik elektród volt az anód, és melyik a katód.
Mindenesetre a zöldessárga szín vas ionokra utal (a Fe2+ ionok vizes oldatban zöld, a Fe3+ ionok barna színt okoznak). Úgyhogy gondolom, az volt az anód. A vas oxidálódott iojaira.
A rézcsavaron a szürke színt az okozhatta, hogy ott meg a vasionok kiválhatnak az oldatból.
(De mondjuk a pezsgésre most nincs ötletem miért van, úghogy lehet, hogy nem jó a magyarázat. Írd le pontosabban, mit csináltál!)
Még mindig nem modtad meg, melyik volt az anód! Melyik szögön volt a pozitív és a negatív pólus?
Én nem hiszem, hogy a réz okozná a zöld színt (egyrészt jóval magasabb a standard potenciálja a vasénál, másrészt nem a rézszög körül tapasztaltad a zöldülést). Egyébként, ha jól tippeltem, és tényleg a vasszög volt az anód, ott NaCl oldat elektrolízisekor klórgáz szabadul fel. Csak szerintem vas anód esetében inkább a vas oxidálódna a kloridionok helyett. (De lehet, hogy ha elég sok áramot adtál neki, akkor mindkét folyamat végbement.)
Akkor én klórgázra tippelnék. Nem érezted esetleg a szagát?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!