Segítenél? Fizika példa
Mekkora út megtétele után találkozik a lefelé 3m/s sebességgel egyenletesen mozgó lift és a mellette elejtett test?
Magyarázatot is lécci :)
lift mivel egyenletes sebességgel mozog: s=v*t
test, mivel egzenletesen gzorsulva halad, s=g/2*t^2
a 2/t ki kell egzenl\teni
v*t=g/2*t^2
1 t egyszerusodik mindket oldalon, es ayt kifelzeyyuk
t=2V/g = 0.612s
Most eyt ay idot behelzettesitjuk barmelyik testhey vonatkoyo kepletbe, egysyerubb a lifte.
s=v*t=3*0.612
s=1.83m
Bocsi, áttettem angolra, és megváltozott a z-y helye... Tehát:
A lift mivel egyenletes sebességgel mozog: s=v*t
test, mivel egyenletesen gyorsulva halad, s=g/2*t^2
a 2 egyenletet ki kell egyenlíteni
v*t=g/2*t^2
1 t egyszerűöodik mindkét oldalon, és ami marad, azt kifelyezzük:
t=2V/g = 0.612s
Most ezt az időt behelyettesítjük bármelyik testhez vonatkozó képletbe, de egyszerűbb a lifthez.
s=v*t=3*0.612
s=1.83m
Azért egyenlítetted ki,mert utolérik egymást?
Amúgy köszi szépen :)
Ez a kiegyenlítés hülyeség. Csak megzavarja a kérdezőt.
Van két egyenletünk:
(1)s=v*z
(2)s=(g/2)t^2
------------------
Így kaptunk egy egyenletrendszert, ezt kell megoldani. Hogyan? Úgy hogy s-et megkapjuk, de t kiessék.
Tehát kifejezzük mindkét egyenletből t négyzetet, majd pedig egyenlővé tesszük:
2s/g=s^2/v^2
Ebből:
s=2v^2/g=2*9/9,81=1,83 méter.
Mindenki úgy csinálja, ahogy neki egyszerűbb... személytől függ... Habár nekem a kiegyenlítés akkor is egyszerűbb... :D
Igen, azért egyenlítettem ki az egyenleteket, mert ugye a liftnek és a másik tárgynak ugyan akkora utat kellett megtenniük ahhoz, hogy ismét találkozzanak.
Mellesleg nem értem, hogy miért az s-et iktattad ki először, mikor azt keressük. Nem könnyeb a t időt kiiktatni kapásból? Így egy lépéssel oldható meg a feladat.
Nem akarok kötekedni, rád van bízva, hogy számolsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!