Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Helyes a kvantum összefonódás...

Helyes a kvantum összefonódás lentebbi linken található leírása? A másik objektum "megváltozását" nem tudom értelmezni.

Figyelt kérdés

"Az összefonódottság általában együtt keletkező részecskék közt produkálható legegyszerűbben, de fennállhat egymástól a térben távol került (így távol eső) objektumok között is (pár éve, egymástól kb. 150 km-re levő összefonódott részecskepárt is sikerült már kísérletileg előállítani). Az egyik objektumon bekövetkező változás ekkor is azonnal megjelenik a másik objektumon is, az is megváltozik."

A link:

[link]

#változás #mérés #részecske #kísérteties távolbahatás
2021. nov. 12. 23:43
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Az az információ, hogy a réseken ment át.

Ez már bőven megváltoztatja a viselkedését.

2021. nov. 17. 10:43
 12/19 A kérdező kommentje:

A kétrés kísérletet én is egyértelműen mérésnek értelmezem. A rés mellé csapódik-e be, vagy átmegy a résen. És a vége az, hogy becsapódik a detektorba.

De még mindig nem tudom, hogy lehet mondani valamit az összefonódott B részecskéről, hogy hogyan viselkedett az A megmérése előtt, meg után. Ha csak egy mérés van. [Vagy még az sincs?!? De akkor mi alapján állítok bármit is?]

2021. nov. 17. 11:01
 13/19 Wadmalac ***** válasza:

"Az az információ, hogy a réseken ment át."

Fenét. Akkor az is elegendő információ, hogy létezik.

"A kétrés kísérletet én is egyértelműen mérésnek értelmezem."

Rosszul, mert ha az lenne, SOSEM lenne interferenciakép.

2021. nov. 17. 14:05
 14/19 anonim ***** válasza:

Márpedig az információ, hogy a réseken ment át.

Ráadásul mindkettőn, mert különben nem lenne interferencia.

2021. nov. 17. 14:20
 15/19 Wadmalac ***** válasza:

Attól tartok, itt a témába jóval mélyebben bele kell menni, hogy a félreértések ki legyenek radírozva, elismerem, hogy az időhiány miatti félmondatos válaszaim erre kevesek voltak.

Igyekszem holnap több időt belefektetni. Talán addig jön más is, aki jobban kifejti.

2021. nov. 17. 15:18
 16/19 A kérdező kommentje:

Bocsi, NE menjünk el a két rés felé.

Az eredeti kérdéshez jöjjünk vissza: mi miatt lehet azt állítani, hogy B részecske megváltozik az A részecske megmérésekor. Honnan a túróból tudunk erről nyilatkozni?

2021. nov. 17. 15:42
 17/19 anonim ***** válasza:

Mondtam: ezt úgy lehet elképzelni, hogy egyetlen részecske van, amelyik növekszik.

Ha valahol megbököd, akkor kiesik belőle ez a két részecske. Egyszerre.

2021. nov. 17. 16:00
 18/19 A kérdező kommentje:
Az összefonódott pár keletkezésével kapcsolatban semmi problémám nincs. Az világos. Az a nem világos, hogy B részecskéről (mérés nélkül, vagy egyetlen méréssel) hogyan állíthatok valami olyat, hogy az A részecske mérésének a pillanatában megváltozott. Ezt nem értem. Nem értem, hogy honnan tudja (aki mondja), hogy T pillanat előtt ilyen volt, T után meg olyan. Ez a nem világos számomra.
2021. nov. 26. 19:07
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Összefonódott állapot esetén a két részecske egy rendszert alkot bármelyik részecske állapotának mérése előtt, és egyik részecskének sincs saját, önálló, a többi részecskétől független kvantumállapota. Pl. mérés előtt a rendszer spinállapota az alfa nevű állapottal jellemezhető:

|alfa> = 1/gyök(2) * (|+,-> - |-,+>)

Ha az 1. részecske spinmérése után pedig mondjuk azt tapasztaljuk, hogy z spinje "+", akkor ebből rögtön tudjuk, hogy a másodiké csakis "-" lehet.

A lényeg az, hogy mérés előtt külön-külön a részecskéknek nincs saját állapotuk, csak a két részecskéből álló rendszer együttesen jellemezhető egy koherens szuperpozícióval oly módon, hogy csak az egyik részecskén (azaz a rendszer egyik felén) végzett mérés eredményéből a másik részecskén (azaz a rendszer másik felén) EZT KÖVETŐEN végzett mérés eredménye 100%-os valószínűséggel egy ismert állapotot adNA, HA A MÉRÉST ELVÉGEZNÉNK.

Ez a fenti |alfa> állapotra teljesül. Ezt jelenti az összefonódás: a rendszert alkotó részecskék olyan koherens szuperponált állapotát, amely nem bontható fel az alkotórészek állapotainak szorzatára.

Konyhanyelven arról van szó, hogy a teljes rendszer nem úgy kapható meg a részeiből, hogy gondolatban egymés mellé téve formálisan együtt kezeljük őket, azaz nem függetlenek egymástól, hanem egy múltbeli kölcsönhatás következtében az egyes részecskéken kapható lehetséges mérési eredmények (részállapotok) a másik részecskéken végzett mérésnek csak bizonyos más eredményeivel (részállapotaival) együtt fordulnak csak elő.

Jó példa erre Schrödinger macskája: az "atom elbomlott" és a "macska halott" állapotok csak együtt fordulnak elő, ahogy az "atom nem bomlott el" és a "macska él" állapotok is. E kettő koherens szuperpozíciója jellemzi a macskát a doboz kinyitása előtt. Ha az atomon vagy a macskán külön végeznénk egy mérést, abból rögtön tudnánk a másik részrendszer állapotát is.

2022. jan. 5. 14:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!