Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Honnan tudni, hogy tágul az...

Honnan tudni, hogy tágul az Univerzum-világegyetem?

Figyelt kérdés

200 év se figyelik , honnan mogyák ezt, mia bizonyítása?

És , hogy fogy a nap vagy tágul?

Mikor több milliárd év itt minden?

200 év alatt se figyelésben , mit , hogy mongyák ezt?

Sajnos nemértem!

#űr #Viiágunk
2021. okt. 29. 17:59
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
64%

Oké, elmagyarázom egyszerűen. Ha elmondod, hogy pl 45 éves vagy, akkor tudom, hogy 1975-ben születtél. Nem kellett ott lennem a születésednél, sem egész életedben egy órával a kezemben. És azt is tudom, hogy 2041-ben leszel 65 éves. Szóval amit te keresel, az a kikövetkeztetés szó. Megfigyelik a csillagokat, látják, hogy távolodnak, és azt is ki tudják számolni, hogy milyen gyorsan, így ki lehet számolni, hogy hol voltak akármennyi millió évvel ezelőtt, és hol lesznek később. Nem kell hozzá végig ott lenni.

A lényeg ez, persze a részletek bonyolultabbak egy életkor számolásnál. De komoly mérő műszerek vannak, és képletek, meg technikák, és tudósok, akik értenek ehhez.

2021. okt. 29. 22:09
 12/16 A kérdező kommentje:
Olyan gyorsan távolodnak, hogy már mérhető ilyen rövid idő alatt, mi lesz itt akkó?
2021. okt. 30. 03:18
 13/16 anonim ***** válasza:
58%

A távolodás mértéke relatív. A mi kis emberi méreteinkhez képest gyorsan, a világyür méreteihez képest nem olyan gyorsan, DE gyorsulva tágul, tehát egyre gyrosabban távolodnak, ÉS minél messzebb van valami egy másik valamitöl annál gyorsabban távolodnak egymástól. Hogy mi lesz? Szép lassan minden olyan távol kerül egymástól, hogy nem is lesznek egymás számára láthatóak, aztánb elvileg szétesik a tejútrendszer és minden galaxis, aztán a dolgok is atomjaikra esnek, aztán az atomok is szétesnek, ez az egyik lehetséges verzió.

Azért tudjuk ilyen rövid idö alatt mérni, mert látunk tölünk nagyon távoli dolgokat is, és azok hozzánk képest és egymáshoz képest is mozognak, tehát jó közelítéssel tudjuk mérni és kiszámolni. Egyelöre a méréseink és a számolásaink sem teljesen pontosak, itt jön képbe, hogy minél hosszabb ideje mérjük, annál pontosabbak lesznek a méréseink valamint a számolásaink is.

[De ez teljesen mindegy mert a végén úgyis az jön ki végeredményként, hogy én vagyok a király. :D]

2021. nov. 2. 07:54
 14/16 A kérdező kommentje:
Te is az vagy!
2021. nov. 2. 15:54
 15/16 A kérdező kommentje:
Kiráj!✌
2021. nov. 2. 15:55
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Oké, kérdező! Képzeld el, hogy te vagy Jószemű Eratosztenész ie. 200 akárhányban egy görög szigeten, aki a közelgő hajókat figyelgeti, de már sok szigetet bejárt, és mindenütt azt tapasztalta, hogy mindig először a hajók árbócának csúcsát látja meg, a hajó többi részét a tenger eltakarja, de ahogy közelednek, úgy egyre többet lát a hajókból. Azon gondolkodik, miért van ez így, mi erre a legegyszerűbb magyarázat. És rájön, hogy az, ha a Föld nem lapos, hanem gömb alakú. Akkor mindegy, hol vagy a felszínén a közelgő hajóknak először mindig az árbócát látod meg.

Pont így, ha már jól tudunk vöröseltolódást mérni, meg jól tudjuk mérni az égi objektumok távolságait, és azt látjuk, hogy minél messzebb van egy fényt kibocsájtó égi objektum, a vörös eltolódása annál nagyobb, akkor nincs jobb magyarázat, mint hogy nagy léptékben tágul az Univerzum. Így első közelítésben nincs jobb magyarázat.

2021. nov. 2. 17:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!