Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehetséges, hogy az Univerzum...

U. Xorter kérdése:

Lehetséges, hogy az Univerzum egy kifelé növő fraktál?

Figyelt kérdés
A Mandelbrot egy befelé növő, mert befelé zoomolva végtelenül részletes, fraktáljellegű, de kifelé már véges. A spierpinski háromszöggel a sík kicsempézhető a megfelelő hézagokkal úgy, hogy egy teljes (kifelé és befelé növő) fraktál legyen. A részecskék jelenlegi tudásunk szerint nem fraktálszerűek, mert a kvantumok, kvarkok, leptonok és bozonok alá nem tudunk menni, na de kifelé zoomolva lehet-e fraktál?

2021. szept. 13. 19:09
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Hát ha tágul sokkal nagyobb valószínűséggel fraktálális formációban teszi, mint szabályos alakban
2021. szept. 13. 20:21
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Szinte biztos.
2021. szept. 13. 20:43
 3/7 anonim ***** válasza:
93%
Valaki el tudná magyarázni, hogy amúgy miről szól ez a kérdés?
2021. szept. 13. 21:18
 4/7 A kérdező kommentje:
#3-as, arról szól, hogy a csillagok, galaxisok,... stb. mint pontok milyen alakja mennyire hasonló vagy mennyire logikus mintát követ. Szerintem a pontszerűség a csillagok és galaxisok esetén vállalható, mert a galaxisok mérete a wiki szerint 10^3-10^4 fényév között van, és köztük 10^6 fényév vákuum is lehet. Kérdés, hogy mit alkotnak a galaxisok, és azokra is igazak-e ezek a nagyságrendek. Ha igen, akkor milyen alakúak,... ha elég sok nagyságrendet zoomolunk kifelé, akkor találunk-e ismétlődéseket? Erre nehéz választ adni, mert túl kicsi a látható Univerzum, de elmélkedni lehet.
2021. szept. 13. 21:42
 5/7 anonim ***** válasza:

"A részecskék jelenlegi tudásunk szerint nem fraktálszerűek, mert a kvantumok, kvarkok, leptonok és bozonok alá nem tudunk menni"

Hogy mi nem tudunk ala menni, nem jelenti azt hogy nem is lehetseges.

2021. szept. 13. 21:45
 6/7 Wadmalac ***** válasza:

Nem tudom, jogos-e a felvetés. A fraktál mindenképpen elvár egy folyamatos összefüggést a szétágazásokban nagyságrendekben is, tehát ugyanazon rendezőelv mentén bomlik tovább és tovább.

Ha ez a mondhatni teljes analógia nincs meg a mikro- és makroméretek közt, akkor nem hiszem, hogy fraktálról beszélhetünk.

2021. szept. 14. 09:09
 7/7 Gofrisütő ***** válasza:

Szerintem nem. Az univerzum nem valószínü, hogy végtelen, ha végtelen, akkor is végtelenhez az 1 a végtelenhez az esélye, hogy fraktál legyen. (1÷végtelen)÷végtelen

Ha kell kifejtem.

2021. szept. 15. 11:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!