Mi az a fraktál?
Így paraszt nyelven ha valaki eltudnám mondani azt megköszönném.
Olvasgattam de ilyen protonok meg kvarkok meg hasonlókat olvastam amihez én nem értek.
Olyan geometriai formácio, amit bármennyire nagyítasz vagy kicsinyitesz, vegülis ugyanazt láttod.
Biztos van tudomanyos deffiniciója csak így hetköznapi nyelven írtam.
Másik megközelítésben; olyan alakzatok, melyeknek dimenziószáma tört.
Ismerünk 0D-s (pont), 1D-s (szakasz), 2D-s (négyzet) és 3D-s (kocka) alakzatokat (persze vannak 4D-s, 5D-s, stb. alakzatok is de gondolom ezekről pont annyira nem tudsz, mint a fraktálokról). A fraktáloknál ez a "D" nem lesz egész, sőt, általában irracionális.
Bővebben:
Az elsőn hatalmasat röhögtem, köszi! :D
Kérdező, "paraszt nyelven" a fraktál egy geometriai alakzat, aminek a felépítését egy, a fraktál minden apró részletében ismétlődő szabály határozza meg, és valóban, hasonló képet ad bármilyen nagyítás mellett. Pl. fraktálszerű felépítése van a fáknak is (a nagyobb ágakból kisebbek ágaznak le, azokról még kisebbek) - természetesen itt nem beszélhetünk igazi fraktálról, csak hasonlít a felépítési elv. Egyébként kutatások azt találták, a természetes erdőkben (nem a frissen telepítettekben) a fiatal - középidős - idős fák aránya hasonló, mint egy "érett" fán a nagy - közepes - kisebb ágak aránya. Ilyen módon az erdőnek is van bizonyos fraktálszerű felépítése. Amúgy fraktálok matematikáját használják egyébként szabálytalan tengerparti szakaszok hosszának becslésére, de a filmes látványtervezésben is (tudomásom szerint erre tipikus példa a lángok számítógépes animációja).
Miért és hogyan képes az ember fraktált látni?
Akár kábítószertől(pazihedelikumoktól ha jól tudom mint LSD, LSAstb) akár természetesebb módon( valaki becsukott szemmel nyomkodja a szemét és akkor lát, így olvastam)
Vagy gondoljak úgy hogy egy agyi Zoom?
Fraktált ugyan nem láttam még de valami forcsa rózsaszín teret ahol két bogyo ütközik egymásnak szüntelen olyat már láttam
Tipikus példaként a hópelyheket szoktál felhozni, mint természetes fraktálok.
Mivel az ember érzékelőképessége is véges, "valódi" fraktált soha nem fog tudni látni, de ez nem jelenti azt, hogy a matematika eszközeivel ne lehetne leírni őket.
Természetet, univerzumot tehát a világunk, sokkal inkább jellemzik a fraktálok mint az euklediszi geometria.
Ezért láthatnak ilyesmiket pszicheledikimuk hatására. Ezek valahogy alapvetőbbek lehetnek a valósag szempontjaból csak a hétköznapi ertelem szamara kevesbé megfogható. A világ végtelen több értelenben is akkar a fraktál.
Ha ez így nem túl zavaros.
Itt egy speciális változata, amit meg lehet jeleníteni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!