Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehet, hogy ismét felfedeztem...

Lehet, hogy ismét felfedeztem egy anomáliát? Sikerült megcáfolnom egy tudományos elméletet?

Figyelt kérdés

Konkrétan a Doppler-effektusról van szó. Szerintem mindenki tudja, hogy mi az, elég alap dolog.

Aztán gimiben beszélnek olyasmiről, hogy vöröseltolódás, ami a fény Doppler-effektusa. Na, ez már kicsit problémásabb dolog. Ezzel kapcsolatban láttam a minap egy képet:

[link]

Mert hát elméletben így működik ugyebár. Finoman megkérdezném, hogy ti láttatok már ilyet a való életben?

2021. okt. 26. 16:29
A kérdező szavazást indított:
nem
dehogy
soha
10 szavazat
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
100%
Láttunk-e már fénysebességgel elhaladó autótelőttünk? Még nem. :D
2021. okt. 26. 17:02
 2/26 2*Sü ***** válasza:
100%

> Lehet, hogy ismét felfedeztem egy anomáliát?

Nem.

> Sikerült megcáfolnom egy tudományos elméletet?

Nem.

> Finoman megkérdezném, hogy ti láttatok már ilyet a való életben?

Vegyünk alapul egy zöld autót. A zöld szín frekvenciája:

f₀ = 5,9 * 10^14 Hz

Menjen az autónk kb. hangsebességgel. Azzal azért nem minden nap találkozol, de legyen:

v = 340 m/s = 1224 km/h

Számoljuk ki, hogy mekkora is a Doppler-hatás:

f = f₀*(c/(c-v)) = 5,9 * 10^14 * (299792458/(299792458-340)) = 5,900006691 * 10^14 Hz

A frekvencia változása 0,0001134%-os.

A színtartomány, amiben látunk kb. 3,8 * 10^14 Hz-től (vörös) 7,5 * 10^14 Hz-ig (ibolya) terjed. Ha felrajzolsz egy 1 méter széles szivárványt a vöröstől az ibolyáig, akkor a hangsebességgel közlekedő autó színe ezen a spektrumon 1,8 mikrométerrel van arrébb. Az egy emberi hajszál vastagságának az ötvenede.

~ ~ ~

Tehát nem láttál ilyet. Nem azért, mert a jelenség nem létezik, hanem mert az autó sebessége a fénysebességhez képest szinte nulla, a vöröseltolódás mértéke olyan kicsi, hogy azt a szemed nem képes érzékelni.

2021. okt. 26. 17:40
 3/26 anonim ***** válasza:
100%

Azért a nagságrendekkel illene tisztában lenni.

A doppler (hang)effektushoz, hogy észlelhető legyen kell mondjuk min. 30km/óra az, hogy összehasonlítható legyen 0,0086 km/sec, a fényé 300000km/sec (ne írjátok le pontosan nekem, tudom ez nem pontos érték).

De ha a kék autó menne el előtted kb.290000km/sec sebességgel, na akkor szemed kerekedne és látnál némi vöröseltolódást>

2021. okt. 26. 17:48
 4/26 anonim ***** válasza:
100%

Nem láttunk itt a Földön Doppler-effektust, de már hallottunk. Mert a hangra is igaz.

Már 5 - 6 éves gyerekek is így játsszák el az autóversenyt:

- Vííííjúúúú.

A közeledő, majd távolodó versenyautó hangját.

/ A fény, és hang sebesség különbségére most nem térek ki. /

2021. okt. 26. 18:29
 5/26 anonim ***** válasza:
100%
A képen látható manusz valószínűleg holt részeg, így láthatta az autót először kéknek, aztán vörösnek. Vagy van még egy lehetőség. Középen kimaradt egy kép, amelyen az látszódik, hogy az autó a manusz előtt megáll és átfestik vörösre, majd továbbhalad.
2021. okt. 26. 20:16
 6/26 anonim ***** válasza:
100%

"Lehet, hogy ismét felfedeztem egy anomáliát?"

Isméét? Miért, mikor fedeztél fel anomáliát?

2021. okt. 26. 21:50
 7/26 anonim ***** válasza:
100%
Csak a gyakorikérdésekre sikerült egy értelmetlen kérdést kiírnod, melynek értelmetlenségével már tisztában voltál a kiírás előtti időben is. Másokat csak fárasztasz vele, és igazolod azt a tényt, hogyha a butaságért a rendszer jó-pontot oszt, akkor buta viselkedést produkálsz.
2021. okt. 26. 23:13
 8/26 Wadmalac ***** válasza:
98%

A belinkelt kép egy poén, fizikát értőknek.

Ne rontsuk el a komolyan vétellel.

2021. okt. 27. 08:03
 9/26 Szirty ***** válasza:
100%

"A képen látható manusz valószínűleg holt részeg"

Vagy áll a manus az út szélén, előttem meg mennek el az autók egymás után. Pirosak, kékek, sárgák... :)

2021. okt. 27. 13:34
 10/26 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%
Azért azt az “ismét” szót megmosolyogtam. Bár minél tovább próbálkozol, Kérdező, annál inkább elhiszem ,hogy te ezeket komolyan gondolod. Legalább is ennyire azért senki sem unatkozhat.
2021. okt. 27. 16:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!