Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy érettségizett embertől...

Egy érettségizett embertől elvárható lenne, hogy az általános iskolai matematikát tudja?

Figyelt kérdés

-első fokú egyenletek megoldása

-egyszerűbb geometriai feladatok (pl. téglalap területének kiszámítása)

-Koordináta rendszerben való egyszerűbb számolás

-törtek összeadása, kivonása, szorzása, osztása

-szöveges feladatok megfelelő értelmezese

2021. okt. 17. 08:43
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
96%
Nem hiszem, hogy ezen a kérdéskörön érdemes lenne lovagolni. A kérdés miért csak a matematikára vonatkozik ? Ilyen alapon az érettségizett embernek a történelmet , fizikát , biológiát és minden egyebet illene tudnia. A valóság meg az, hogy az agyunk erre nem képes. Amit nem használunk sok éven keresztül, azt az agy kidobja a memóriánkból. Tehát ez nem illem kérdése, hanem a biológiánk sajátossága. Ami a későbbi életünkben fontos marad a munkánkban, hobbinkban, azt meg fogjuk jegyezni, szükség esetén újratanuljuk. Lássuk be, amit egy ember az élete folyamán megtanul, annak 80-90 százalékát sosem fogjuk használni. Valójában rengeteg felesleges dolgot tanulunk. Valamelyik távol keleti országban nagyon jól oldották ezt meg. Az általános iskolában a tanárok felelőssége, hogy egy egy diák amihez ért, mi érdekli, olyan felsőbb oktatásban részesüljön. Nem csesztetik a történelemmel, ha már láthatóan érzéke van a kémiához. Itt meg mi van ? Mindenféle vackot tanítanak, amin sokan bukdácsolva mennek csak át. Míg kimaradnak a háztartási ismeretek, a gasztronómiai és a szexuális felvilágosítás, melyeket sokat fog használni a nagy betűs életben. Aztán csodálkozunk, ha a diák nincs tisztában azzal, hogy a kenyér héja is ugyanabból a tésztából készül, mint a bele, de még sorolhatnám. Nagyon vacak az oktatási rendszerünk. Semmi értelme a fizikát megtanulnia, ha már látszik, hogy a gyereket a színészet érdekli.
2021. okt. 17. 12:33
 12/15 Wadmalac ***** válasza:
100%

Szívem szerint azt mondanám, elvárható.

De az átlagember a való életében ezekből nagyon keveset, ritkán használ, ritkán volna rá szüksége.

Olyankor persze meg van lőve, de általában nem életveszélyes hiány.

Aki műszaki, gazdasági téren dolgozik, gyakran rászorul ezekre és friss marad a tudás.

A felsorolásodhoz hozzávenném a legalapabb trigonometrikus számításokat is.

Összességében én azt mondanám, az nem is lenne baj, ha az alap képletekre nem emlékszik valaki, azokat pillanatok alatt ki lehet keresni.

Az a baj, amikor a megoldás gondolkodási módját, a neten, könyvben, adattáblázatban megtalálható adatok, képletek felhasználásának módját felejti el valaki, tehát magát a matematikai gondolkodást.

És bizony aki ezt suliban nem szerette, kényszerből tanulta, ott sem tudta tökéletesen, pont ezt a képességet veszti el.

2021. okt. 18. 09:01
 13/15 Wadmalac ***** válasza:
78%

"Semmi értelme a fizikát megtanulnia, ha már látszik, hogy a gyereket a színészet érdekli."

Részben jogos, de nem véletlen, hogy az ALAPOKRA mindenből szükség van. Nem azért, hogy mindent évtizedek múlva pontosan tudjon is, de azért, hogy lássa, mindez nem kijelentett dogma, hanem megtanulható, megalapozott, valós tudás.

És aki ezt felfogta, abból nem lesz laposföldes, evolúció-tagadó, egyéb tudományellenes konteós.

2021. okt. 18. 09:04
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

#13 , épp a napokban beszélgettünk baráti körben (50-esek), hogy milyen tört számok vannak?

- Egyszerű, vagy közönséges tört (3/4)

- Vegyes tört ( 5 3/4)

- Tizedes tört (0,75)

Néha napján használom mindent, így tudtam. A másik 4 haver egyáltalán nem tudta.

Jött még egy haver, attól is megkérdeztük. Ő azt mondta, hogy nem is halott még olyanról, hogy tört szám. (Ez hülye)

Aztán másnap megkérdeztem az egyik haver gyerekét (18 éves) , ő sem tudta.

A végén még én voltam az idióta, hogy ilyeneket megjegyzek.

Szóval semmire sem ment a társadalom azzal, hogy ilyeneket tanítottak akkoriban. Ha nem használod, még a legprimitívebb tudás is kimegy a fejedből.

2021. okt. 18. 10:49
 15/15 Wadmalac ***** válasza:
100%

"A végén még én voltam az idióta, hogy ilyeneket megjegyzek."

Én spec megkérdeztem volna tőlük, hogy szerintük mennyi 4 háromnegyede.

Aki megmondja, az jé, mégiscsak ismered a törteket?

Aki nem tudja...az simán csempehülye.

:D

2021. okt. 18. 13:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!