Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fénnyel hajtott űrjármű ?

Fénnyel hajtott űrjármű ?

Figyelt kérdés
Egy ideje már foglalkoznak a napvitorlával a tudósok, amivel meg lehet mozdítani egy űrhajót és lassú, de folyamatos gyorsulásra lehet bírni. A napokban volt erről egy TV műsor. Jött a kérdés, hogy mi van, ha már nagyon kevés fény éri a napvitorlát ? Erre bedobtak egy animációt, hogy az űrhajón elhelyezett lézerrel oldanák meg a hajtást. A lézer ugyanúgy a napvitorlára bocsátaná a fényt. Na most nekem itt valami nem gömbölyű. Honnan veszik a lézerhez az energiát, de a mi fontosabb, hogy ez egyáltalán hogyan működhet ? Egy vitorlás hajót sem lehet hajtani a hajóra szerelt ventilátorral. Nem értem, hogy ezt hogyan képzelték ?
2021. okt. 2. 13:10
1 2
 1/15 EagleHUN ***** válasza:
100%

Ez ugyanúgy nem működik mint amikor egy csónakban ülve a saját vitorládat fújod. Teljesen mindegy hogy szájjal vagy egy ventilátorral tennéd ebből erőlehaladás sosem lesz.

Ugyan emiatt nem működik a módszer ha a saját űrhajón lévő LASER -al lőnéd a saját napvitorlád.

Ami működik ha mondjuk a Holdról lövik LASER -el a napvitorláját egy űrhajónak, na az gyorsul.

2021. okt. 2. 13:37
 2/15 A kérdező kommentje:
Igen, idáig én is eljutottam, csak azt nem értem, hogy egy tudományos műsorban hogyan mondhatnak ekkora hülyeséget. Az oké, ha esetleg a szöveg fordításban becsúszik egy hülyeség, de, hogy ehhez még egy animációt is készítenek, az már a műsor készítőinek az ostobasága. Bár a ventilátor és a fény közt van némi különbség. A ventilátor esetében a hatás/azonos ellenhatás működik. A fénynél ilyen nincs, ha jól sejtem.
2021. okt. 2. 14:12
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

De, a fénynél is ugyanez az elv működik.

És persze csak Münchausen tudja saját magát kihúzni vagy kitolni valahonnan.

2021. okt. 2. 14:22
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
A dolog azért nem működik, mert egy objektum gyorsításához külső erő kell. A ventillátor és társai egységet alkotnak az űrhajóval (eszközzel), ezért a keltett erő ellenereje lenullázza az erő hatását.
2021. okt. 2. 18:33
 5/15 A kérdező kommentje:
Fordítsuk csak meg a dolgot. Rávilágítok lézerrel egy felületre. Én aki kézben tartom a fényforrást, engem a másik irányba fog lökni ?
2021. okt. 2. 18:53
 6/15 EagleHUN ***** válasza:
100%
Pontosan.
2021. okt. 2. 20:52
 7/15 Wadmalac ***** válasza:
53%

Khm, vázoljuk csak fel a koncepciót.

Vagy egy napvitorlám, ugyebár és azt lövöm meg az úrhajó seggéről előrefelé lézerrel. Jól értem?

Ha igen, nos, itt sokak állításával ellentétben igen, gyorsítani fogja a hajót.

:D

Ha a vitorláról visszaverődő fény hátrafelé távozik.

Az, hogy a hajó szerkezetében meg fog jelenni egy, a hajtóerőnek megfelelő széthúzó erő a vitorla és a lézer rögzítése közt, az egyértelmű.

De ettől még a fény hátrafelé távozik, tehát hajtóerő lesz.

A vitorláshajó és ventilátor analógia nem felel meg.

Azért, mert a ventilátor által a vitorlára fújt levegő szépen mindenfelé távozik, csak épp hátrafelé nem.

Ha a vitorlát gondolatban kicseréled egy olyan csőre, a mi szép kanyarral hátrafelé irányítja a ráfújt levegőt, meglesz a hajtóerőd, a hajó menni fog.

Szóval igen, a napvitorlára irányított lézer tudja hajtani az űrhajót.

Csak hajtás szempontból értelmetlenül rontott hatásfokkal, hiszen a vitorlára irányított fény részben nem hátrafelé fog szóródni, részben elnyelődik.

Ha az a lézer simán hátrafelé "tüzel", sokkal jobb hajtóerőt ad.

Ennek lehet éppen praktikus okokban hátránya, lézerteljesítménytől és szóródástól függően, ha a Földre irányul a lézer sugara, lehet, hogy a naprendszert elhagyott hajó egy foltban durva nappalt csináhlat a Földön az éjszakából.

Ha a napvitorla parabolikus, plusz a hajón a hajtó fényforrás nem lézer, hanem gömbsugárzó, akkor ez egy jó hajtás. Egyben így a Földről jövő lézerhajtást fókuszpontba gyűjtve még energiaellátást is adhat, amíg van.

Aztán, amikor már nincs, a fókuszpontba tett gömbsugárzó fényforrás hajthatná a hajót.

De egy mostani elképzelt, síkra terített fóliás napvitorlánál nem nagyon látom értelmét az egésznek.

Működik, működik, de sokkal jobb, ha hátrafelé sugárzunk.

2021. okt. 4. 09:39
 8/15 EagleHUN ***** válasza:

"Az, hogy a hajó szerkezetében meg fog jelenni egy, a hajtóerőnek megfelelő széthúzó erő a vitorla és a lézer rögzítése közt, az egyértelmű.

Csak hajtás szempontból értelmetlenül rontott hatásfokkal, hiszen a vitorlára irányított fény részben nem hátrafelé fog szóródni, részben elnyelődik."

Ebben a 2 pontban le is írtad miért nem működik a dolog!

Ha nem szóródna a napvitorlán az a fény hanem csak hátrafelé tartana akkor lenne a hajó 2 fele között egy pont kiegyenlített széthúzó erőhatás (tfh nem szakadna szét). Amennyivel lő a lézer és ad impulzust ami hátrafelé vinné a hajót annyi impulzus verődne a napvitorláról az előrehaladásért.

Vagyis semmi nem történne csak pazarolnád az energiát az ideális esetben.

De mivel szóródik a fény a hajót előrehajtó impulzus kisebb lesz mint a hátrafelé húzó, vagyis a hajó lassulna egy ilyen megoldással nem gyorsulna!

Ez nem alacsony hatékonyság még csak nem is 0 -a hatékonyság hanem "negatív" hatékonyság az elérni kívánt cél szempontjából!

Egy ilyen laserből kilépő fényimpulzusnál nagyobb hajtóerő semmilyen vitorlán nem keletkezhet, maximum ugyanakkora ideális esetben. (Energiamegmaradás tv.) //Bárhonnan is lőjük azt a laser-t.//

"Ha az a lézer simán hátrafelé "tüzel", sokkal jobb hajtóerőt ad."

Ez a nagy igazság, semmi vitorla nem kell.

Persze az is igaz amiket leírtál hogy azért hátul ilyenkor annyira nem jó tartózkodni stb...

És persze ez nem egy hatékony meghajtási mód.

Akkor azzal a reaktorral inkább már részecskegyorsítót üzemeltetnék és valami kevés anyagot de közel fénysebességgel kilőnék vele hátra.

Mindegy is egyébként hogy mit. Akár hulladékot vagy űrhajósk@kát is lehet atomjaira bontani, ionizálni és így gyorsítani.

//Most jót is röhögtem mert elképzeltem hogy az űrhajós felnyitja a wc ülőkét és ott villog alatta kékes fénnyel a toroid mágneses csapdában (tokamak -ban) vergődő plazma. XD//

2021. okt. 4. 17:44
 9/15 anonim ***** válasza:
77%

"vagyis a hajó lassulna"

Ezt eltévesztetted.

Az volt az alapkoncepció, hogy a fény tükröződik, és végül hátrafelé távozik.

2021. okt. 4. 20:44
 10/15 EagleHUN ***** válasza:

"a fény tükröződik," - Eddig számít csak meg itt el is dől milyen irányba távozik majd.

"és végül hátrafelé távozik." - Amikor már elhagyta a napvitorlát onnantól teljesen tökmindegy merre ment tovább. A tükröződés után már semmilyen hatással nincs a hajóra.

2021. okt. 4. 21:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!