Kialakulhat e a Kanári szigeteki La Palmán kitört vulkánból egy szupervulkán, amely elpusztíthatja a földi életet?
Lehetséges e, hogy a tűzhányó egyre nagyobb legyen és évekig, évtizedekig egyre erősebben működve, egyre komolyabb mértékben mérgezze a Földet, végül globális kihalási katasztrófát okozva?
Nem igazán értek hozzá, bár tudom, hogy a Föld számos pontján van vulkanikus tevékenység, főleg a kőzetlemezek határán és különféle csoportokba lehet sorolni a működései, a gázkitörései alapján, de mintha geológiából tanultam volna valaha, hogy a Föld történetében volt már vulkanikus tevékenységből származó kihalási hullám és nem tudom, hogy manapság is lehetséges e ilyen kialakulása?
#9#
Szunnyadó szupervulkánok vannak a Földön, amelyek kitörése nincs kizárva.
Figyelik, vizsgálják azokat, de technikailag tehetetlenül figyelnék a kitörését.
Az egyik szunnyadó szupervulkán az USA-ban, a Yellowstone, és annak a kitörését prognosztizálják legnagyobb eséllyel, de egyenlőre az is szunnyad.
Szupervulkánok a 8-as erősségű kitörések.
#10#
Az egyszerű vulkánkitörések közeléből is menekülni kell, a Pompei pusztulását okozó vulkán is messze volt még a szuper erősségtől.
Egy szupervulkán kitörése a lokális hatásokon túl olyan mennyiségű port, hamut juttat a légkörbe, ami képes évekre akadályozni a napfény bejutását.
A globális méretű változások pedig olyan erőket indíthatnak be, amit nem lehet rövid idő alatt semlegesíteni (lásd a 74ezer évvel ezelőtti szupervulkán kitörés utáni jégkorszak)
Hasonló a helyzet a globális felmelegedéssel, ott is az egész bolygó időjárás mechanizmusa változik, pl módosulnak a tenger áramlatok.
A néhány éve Izlandin kitört vulkán példája is mutatja, hogy a természet erő ellen nem sokat ér a technológia
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!